Uitgelicht: Boottocht Negombo

In Negombo kan het je makkelijk overkomen dat je in je hotel of hostel, net buiten de stad, veel van het echte leven hier mist. Het onverstoorde leven in het visserstadje krijgen we gelukkig gepresenteerd door srilankaonline.nl!

Er blijkt veel te zien. Aan de kust wordt altijd gewerkt. Zelfs als, in het weekend zoals vandaag, de vismarkt dicht is. Er wordt zoveel vis gevangen dat er altijd wel vis schoon te maken, pekelen of drogen is. Zeker wat vroeger op de ochtend brengt dit veel werk met zich mee; alle vis moet worden uitgespreid op een soort grote kokosmatten die op het strand liggen. Elke avond wordt alles weer opgeborgen.

De strook strand tussen de zee en de rijen met drogende vissen, doet dienst als de plek voor alle visverwerking. Een man komt met één visje aan de haak van een kromme houten hengel de zee uitgesjokt. Verderop tillen twee mannen een substantiëler deel van de vangst aan wal in een grote gevlochten mand. Dit, nog steeds miniscule, deel is net gewassen. Even ervoor zijn de ingewanden van de vissen er in een handomdraai uitgetrokken. De vrouwen langs de kustlijn kunnen dat blind. Eén van de vele kraaien pikt snel een vissenkop uit de hoop visafval die tussen één vrouw en een blauw vat ligt. Het vat lijkt vol zout, maar de gids weet dat er vis in zit. Het moet nog drie dagen staan voordat ook deze vis te drogen kan worden gelegd.

Met een tussenstop bij onder andere de overblijfselen van een Nederlands fort (dat nu een gevangenis is) en een overvolle kerk (ook buiten de kerk wordt de preek, die daar uit megafoons schalt, door grote getale aandachtig gevolgd) rijden we naar een kanaal. Op een brug erover wanen we ons even in Amsterdam, maar dan wat warmer. De Nederlanders hebben zich uitgesloofd. Dit kaarsrechte kanaal van 6 kilometer is nog maar een klein stukje van de totaal 120 kilometer die ze in Sri Lanka hebben gerealiseerd. Het ligt er nog mooi bij. Na de boottocht door het Hamiltonkanaal hebben we al het gevoel dat deze tour vandaag niet meer overtroffen kan worden. De kleine gekleurde huisjes, in plaats van statige gevels, maken het helemaal af.

Vertwijfeld worden we pas weer aan wal gezet na een te gekke boottocht over het lagoon waarop het kanaal uitkomt en dat op haar beurt weer in verbinding staat met de zee. Op het eerste gezicht lijkt het gewoon een grote plas, maar de schipper en gids maken zonder veel omhaal duidelijk dat die schijn bedriegt. Er zijn prachtige vogels, gigantische varanen en mooie mangroven. Er is nog zoveel meer interessants dat ik niet uitgevraagd raak tot we weer de typische catamarans passeren die de meeste vissers deze zondag ook even een rustdag hebben gegund in het haventje waar we, een hele ervaring rijker, weer aan wal stappen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.