Uitgelicht: De reis van Ibn Battouta

geschreven door Pim op

Met mijn bezoek aan Tanger, stuit ik op de geschiedenis van Ibn Batouta, geboren in Tanger maar daar beslist niet lang gebleven. In het jaar 1325 vertrok hij op 22 jarige leeftijd op een serie bijzondere reizen, waarmee hij één van de interessantste reizigers aller tijden werd.

Historische reisverhalen kunnen mijn interesse altijd wel krijgen. Er schuilt iets relativerends in de verhalen en verslagen van reizen van vroeger. Ze tonen moderne plaatsen en het moderne reizen in een ander licht. Reizen blijkt dan van alle tijden, maar de manier waarop we reizen is bijzonder veranderd.

De reis van Ibn Batouta begon in Tanger, Marokko, en voerde door Noord-Afrika naar Mekka in Saudi Arabië, een reis van meer dan 5000 kilometer. In 1325 ging dat, zoals je begrijpt, niet in een halve dag per vliegtuig. Over de pelgrimstocht naar Mekka deed Ibn Batouta 16 maanden.

Hij zou Tanger 24 jaar lang niet meer zien, zijn reis vervolgend naar onder andere Irak en Perzië, Somalië en Tanzania, Palestina, Syrië en Turkije, Afghanistan en India, de Malediven, Sri Lanka, Bangladesh, Indonesië, Maleisië, Vietnam en uiteindelijk China in 1345, twintig jaar na zijn vertrek van huis.

Het is moeilijk voor te stellen hoe deze reis geweest moet zijn, al geeft het boek van Ibn Batouta, getiteld Rihla (De Reis), uitzonderlijk inzicht in reizen door de moslimwereld in deze periode. Bandieten en piraten vormen regelmatig een bedreiging, terwijl de enorme afstanden op de meest eenvoudige wijzen moet worden overbrugd; per ezel, te voet en per boot. Geld en gezondheid spelen bovendien een belangrijke rol tijdens zijn lange reis. Met veel doorzettingsvermogen krijgt Ibn Batouta het allemaal voor elkaar.

In Tanger bezoek ik daarom kort de Tombe van Ibn Batouta, die hier ter nagedachtenis aan de reiziger geplaatst is in de medina. De locatie dwingt je te voet op zoek te gaan, de medina is een wirwar van straatjes waar geen auto’s kunnen komen en waarvan geen complete kaart beschikbaar is. Ik stel me dan voor dat ik héél even een beetje reis zoals Ibn Batouta dat gedaan moet hebben. Met kennis van zijn geschiedenis, zeker de kleine moeite waard.

De Reis van Ibn Batouta is vertaald door Richard van Leeuwen (1955). Voor zijn omvangrijke vertaalarbeid ontving hij in 2005 een prijs van het Fonds voor de Letteren. Het boek is te koop op Bol.com

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.