Uitgelicht: Leve de mens!

geschreven door Jiska op

In het Rijksmuseum Volkenkunde is een indrukwekkende fototentoonstelling te zien van Jimmy Nelson. Jimmy Nelson is een Engelsman en reisde de afgelopen jaren de wereld over om bijzondere volkeren te fotograferen. Wees er snel bij, want de tentoonstelling is open tot en met 7 september!

Bij binnenkomst in de zaal van de fototentoonstelling ‘Leve de mens‘ hangen drie grote schermen waar zijn foto’s op afgebeeld worden. Met een rustig muziekje op de achtergrond wordt je mee genomen door de verschillende landen. Er komen foto’s voorbij van volkeren uit Kenia, India, Nepal en zelfs Nederland. Je kunt hier gerust een half uur zitten om te genieten van de blikken van de verschillende mensen, hun kleding en de mooie landschappen waarin zij leven.

Even verderop kun je op je gemak informatie lezen over de verschillende volkeren. Sommige kleding die wordt gedragen door de mensen heeft bepaalde betekenissen en dit kun je naast de informatieborden ook goed bekijken, omdat de foto’s hier ook hangen. Bij andere volken is de betekenis van de kleding minder belangrijk, maar gaat het vooral om de functie van de kleding. De Kazakken die in Mongolië met hun steenarenden jagen, hebben enorm dikke jassen aan om zichzelf warm te houden. Jimmy heeft dit allemaal op een bijzondere manier vastgelegd.

De meeste volkeren die zijn gefotografeerd lopen niet dagelijks in hun traditionele kleding. De mensen hebben voor de foto’s hun kleding aangedaan en hebben ook geposeerd voor de camera. Toch is het ‘moderne’ leven ook te zien in de foto’s.  Zo zijn er horloges in de foto’s te spotten en op 1 foto lopen zelfs meerdere mannen met een hippe zonnebril.
Het is erg mooi om te zien hoe Jimmy Nelson de eigenschappen van de verschillende volkeren heeft vastgelegd en hoe bijzonder dit is. Ook al lopen ze niet elke dag in deze kleding, het blijft iets unieks waar die mensen trots op mogen zijn en waar wij met bewondering naar kunnen kijken.

Wil je het zien? Ga dan voor 7 september naar het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en je zult genieten van ontzettend mooie en bijzondere foto’s van unieke mensen in de wereld.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.