Uitgelicht: On a bike with a brush

geschreven door Pim op

Op de camping komt een man aanrijden op een fiets. Hij is niet alleen bepakt om langere tijd onderweg te kunnen zijn; aan de fiets hangen vierkante platen die bijna zo groot zijn als zijn wielen. Wie er al dan niet met een WC rolletje onder zijn arm geklemd over de camping struint is geen hot-topic meer. Wie is die gast? Dát is de vraag.

Adrian Holmes fietste die dag zo’n 11 uur, van Brugge naar Maasland, minstens 135 kilometer. Op het pontje over de Nieuwe Waterweg tussen Rozenburg en Maassluis ziet hij in dat Den Haag voor vandaag te ver is. Hij spreekt iemand aan en die brengt hem naar Hoeve Bouwlust, in Maasland, waar wij toevallig dat weekend kamperen. Onze nieuwsgierigheid is snel gewekt dus we gaan even buurten als hij zijn tent heeft opgezet en bijna alles heeft uitgepakt.

De panelen blijken schilderingen op canvas te zijn, die hij onderweg maakt en probeert te verkopen. Hij laat ons zijn schetsen zien, die abstract zijn, maar toch ook altijd een hint naar een werkelijke voorstelling lijken uit te dragen. Een aantal lijnen heb iets weg van een gebouw, een skyline kan ook een rij flessen met kaarsen voorstellen, ik vind het niet expliciet één van beide. We bladeren zijn werk door en komen onafhankelijk van elkaar al snel tot de conclusie dat wij geen interesse hebben om iets te kopen, maar dat geeft niks.

De volgende dag is een rustdag, die Adrian graag in Den Haag wil besteden. Jiska en ik gaan die dag ook weer op de fiets, terug naar huis na een wisselvallig maar niet minder leuk weekendje eruit. Omdat Adrian op een dagbudget van € 20,- probeert te leven, en wij hem niet kunnen helpen met een aankoop, bieden we hem aan om te komen lunchen en te blijven slapen. Daar heeft hij wel oren naar, ook al hebben we geen bed voor hem; hij rolt zijn eigen matje uit. Die middag is hij in de stad, terwijl wij er ook weer even uit zijn om te gaan eten met een vriendin. Zo hoeven we hem geen sleutel van ons huis te geven.

Vanuit Cornwall, Engeland, fietste Adrian naar Portsmouth. Voer over naar Le Havre om door te fietsen naar Rouen en Parijs. Dan door naar Beauvais, Mers-les-Bains, Berck en via Calais en Ostend naar Brugge. Maasland en Den Haag vormen slechts twee stops op de route naar Amsterdam (met een valse start – Adrian verslaapt zich die morgen naar eigen zeggen doordat hij al zo lang niet meer in een huis heeft geslapen), Groningen, Denemarken en Zweden, waartussen er ongetwijfeld nog meer stops bij zullen komen. Bovendien is het plan om voor september ook weer terug te fietsen naar Cornwall.

Opvallender dan de precieze route, is de combinatie tussen reizen en werken die Adrian op dit moment goed voor zichzelf geregeld heeft. Twee maanden voor zijn vertrek op de ‘On a bike with a brush’-tour kwam hij terug uit Japan, waar hij 6 jaar werkte als docent en woonde tussen de rijstvelden. In september komt er even een eind aan zijn reizen, omdat hij dan net als Jiska aan een baan op een basisschool begint. Hij bewijst echter, dat er niet veel voor nodig is om een fantastische trip te maken. Met slechts € 20,- per dag, een fiets en een paar vrije weken kun je zomaar Frankrijk, Belgie, Nederland, Denemarken en Zweden doorfietsen. En klinkt fietsen toch te saai, dan neem je toch een kwast mee!

Adrian’s werk is te koop via zijn website www.kabbaart.com. Je koopt niet alleen een kunstwerk, maar je helpt ook nog eens een reiziger de wereld door:

“Carrying canvas on a bike is hard work its heavy and unsteady. I want to send someone my paintings that I’ve done so far. If anyone is keen let me know.”

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.