Vakantie zonder camping in Frankrijk

geschreven door Pim op

Vakantie zonder camping in Frankrijk is iets van alle tijden. Want altijd al doorkruisen pensionado’s in de goede seizoenen het land in ontelbaar veel grote witte campers. Ze gebruiken de faciliteiten van de dorpen en steden onderweg. Die faciliteiten zijn er wellicht daarom bijna overal. Publieke toiletten en gratis water zijn eigenlijk altijd wel ergens te vinden. Zo kunnen wij ook een vakantie zonder camping in Frankrijk vieren.

Als we een huis van vrienden achter ons laten met een volle watertank, weten we nog niet hoe we het water op peil gaan houden. Al zijn we zuinig met de watervoorziening in de zelfgebouwde camper, vroeg of laat is het een keer op. Tenminste, als er geen gelegenheid komt tot bijvullen. Natuurlijk is de gelegenheid altijd te vinden op een camping, waar we daarom met enige regelmaat kwamen.

Op een camping konden we dan ook lekker douchen. Nu we naast een zonnepaneel ook een solar shower op het dak van de camper hebben, is die reden voor verblijf op een camping weggevallen. De douche doet het goed. We douchen nu zelfs vaker dan voorheen. Mits we voldoende water hebben. Daarvoor komen de gratis faciliteiten in de Franse dorpjes dus ook goed van pas.

Het aanbod en de kwaliteit van gratis water en WCs verschilt per dorp of stad. Soms zijn er simpelweg publieke toiletten met een klein kraantje dat soms wordt schoongemaakt (en zelfs daar kan Nederland nog wat van leren). We vinden die gewoonlijk bij de mairie, de kerk, en/of op het dorpsplein. Wat de kwaliteit ook is, het is fijn dat er iets is. Dan hoeven we niet per se het bos in met een schepje.

Soms is er ook een kraan om water te tappen. Die gebruiken we graag om de watertank bij te vullen. Ook de solar shower vullen we dan weer bij, al gaat daar maar weinig water in en verbruikt zo douchen ook weinig water. Het is een gewoonte geworden om ook nog een aantal grote waterflessen te vullen, voor net dat beetje extra. Zo hoeven we voor een watertappunt eigenlijk nooit te zoeken in Frankrijk. We komen vaak genoeg wat tegen.

In veel gevallen bieden gemeentes services voor camping cars via een Euro-relais station. Dat zijn automaten die je vaak vindt op parkeerplaatsen bij steden. De witte kolom kan water en elektriciteit geven en afvalwater afvoeren. Vaak ligt naast de automaat een sleuf in de grond waarin campers hun afvalwater kunnen lozen. Water en elektriciteit moeten hier worden betaald, gewoonlijk per tijdseenheid of hoeveelheid. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een uur elektriciteit en 100 liter water twee euro. Als een camper net vertrokken is blijft daarvan vaak nog wat over en kunnen we zomaar gratis voldoende water meenemen.

Zo hebben we meer dan drie weken vakantie zonder camping in Frankrijk gevierd. In die tijd hebben we helemaal geen camping nodig gehad. We profiteren van de gastvrijheid in de Franse dorpen en bedanken daarvoor als we de gelegenheid krijgen. Fijn dat het zo netjes geregeld is!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Goossens
  23 aug 2022

  Waar koop je de herindeling?

  Hilde
  23 aug 2022

  Hoe koop je de jetons?

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.