Vanlife in Slovenië

geschreven door Pim op

In onze camper verblijven we een paar weken op het platteland in Slovenië. Vanlife in Slovenië schikt zich daar naar het ritme van het seizoen: de zomer wanneer onder fruitbomen en tussen moestuintjes de oogsttijd zich aandient. Zo treffen we het, de pruimenbomen geven rijkelijk vrucht en op mooie dagen kunnen we heerlijk wandelen op verschillende plekken in de Sloveense natuur.

Boerencampings zijn voor ons zonder twijfel de beste verblijfplaats voor vanlife in Slovenië in de zomer. Op de heenreis door Slovenië verbleven we al op een boerencamping, in de boomgaard van Tekavča Ograda boerderij. Er zijn goede faciliteiten en er is mooie natuur in de omgeving. We wandelen tussen weilanden en door bossen naar de Križna jama grotten, langs de ruïnes van het kasteel Grad Šteberk. Altijd een beetje op zoek naar beren, waarvan er in deze gebieden behoorlijk wat zouden moeten zijn.

Met de fiets kunnen we rond het Cerknica meer, of wat er van over is tijdens een droge zomer. Ook per fiets bereiken we Rakov Škocjan Park. We wandelen daar naar natuurlijke bruggen die uitgesleten zijn door rivierwater in de zachte steenlagen. In de hele regio baant het water zich zo een weg, boven- of ondergronds. In het nabijgelegen stadje Cerknica vinden we op de terugweg een lekkere én goedkope schnitzel in Ljubljana-stijl bij Valvasorjev hram.

Kan je zonder vignet door Slovenië?

Voor de eerste week in Slovenië kopen we online een vignet bij DARS, de beheerder van het elektronisch tolsysteem in Slovenië. Een vignet voor een week kost slechts € 30, dus om die kosten hoeven we het niet te laten. Het geeft ons toegang tot de snelwegen, waarvoor tol betaald moet worden. Rijden over de binnenwegen is niet aan tol onderhevig, als je uitsluitend op die wegen rijdt kan je zonder vignet door Slovenië. Dat is bovendien leuker. Zeker als je wat langer (of voor vanlife in Slovenië) blijft, raden we je aan om zonder vignet door Slovenië te reizen. Om tolvrij te blijven geldt één makkelijke tip: volg enkel gele wegwijzers, die over tolvrije wegen wijzen.

Vanuit de achtertuin van Positive Place kijken we uit over een klein valleitje, waar elke avond hertjes komen eten van de restanten van de maisoogst. We wandelen door de omgeving, al dan niet op bestaande paden, naar Ponikva, een dorpje in de buurt met een kleine supermarkt. Er zijn in de supermarkt alleen weinig groenten te koop, want die verbouwt bijna iedereen zelf. We komen natuurlijk niks tekort. Bij Boč, een berg in het oosten van Slovenië, maken we een goede wandeling. Na een beetje klimmen worden we op een uitkijktoren beloond met een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving.

Vlak voor de grens met Oostenrijk, vinden we nog een camperplekje op het gras bij Turistična kmetija Lešnik. Het is een toerisme-boerderij, zoals ze dat hier noemen, waarvan er meer zijn in de omgeving. Er kunnen ‘s winters skigebieden bereikt worden en ‘s zomers kan er gewandeld worden, maar ook gefietst. Een nabijgelegen oude spoorroute is tot fietspad gemaakt.

Een prettige geleidelijke afdaling vanaf Mislinja brengt ons na een kleine 25 kilometer in Dravograd. Over de terugweg hoeven we ons geen zorgen te maken want bij de zogenaamde Štrekna-route wordt een bus ingezet, met fietsendrager. De Štrekna-bus rijdt ‘s zomers op gezette tijdstippen vanaf haltes langs de fietsroute. Het tarief voor een buskaartje is laag en het is een leuke dagbesteding. Langs de route, die van oudsher om houtkap draaide, bekijken we een oude zaagmolen bij Tomaška vas.

Met vanlife in Slovenië kom je, op het platteland, snel in de buurt van het lokale leven. Bij boerencampings krijg je een kijkje op wat er de keuken in gaat. Er is altijd wel een mooie wandeling en soms een mooie fietstocht te vinden. Voor lang of kort is vanlife in Slovenië beslist een aanrader!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.