Vanlife waar we niet van droomden

geschreven door Pim op

Doordat we vanlife al uitvoerig probeerden vóór we maanden op pad gingen met een zelfgebouwd campertje, wisten we al dat leven in een kleine camper kanten kent die minder leuk zijn. We maken nu nog eens de balans op door het vanlife waar we niet van droomden te beschrijven.

Het is wel zo eerlijk om een beetje een compleet beeld te schetsen, voor hen die het van een afstandje volgen en misschien alleen de leuke kanten zien. We genieten natuurlijk van al het moois dat de zwerftocht door Europa ons brengt, maar moeten soms ook wel eens schakelen, als de reiswijze niet helemaal aansluit op onze basisbehoeften.

Dat hebben we met poepen en plassen bijvoorbeeld. Dat komt wanneer het komt en het wil nogal eens voorkomen dat er dan geen toilet in de buurt is. Onze camper is alleen uitgerust met toiletpapier, een plaspot en een schep. Daar moeten we het mee doen. Het lukt vaak om tijdig een toilet te vinden, daar worden we steeds handiger in. Lukt dat niet, dan moeten we een plekje vinden in de natuur. Het is ook opvallend dat we steeds vaker een soort ‘op commando’ moeten; dan begint het pas te dringen als er een WC in zicht komt. Dat komt dan best uit.

Bij slecht weer is de camper maar een klein onderkomen. Veel binnen zitten was per definitie een deel van het vanlife waar we niet van droomden, daarom hebben we juist een kleine camper gekocht. Maar vaker dan gehoopt is het gewoon niet anders. We koken veel vaker binnen dan gedacht en ook werk heeft als gevolg dat we in de camper zijn, voor stroom en rust. Dan is de kleine camper soms te krap om helemaal comfortabel te zijn. Toch zouden we zo weer een kleine camper kiezen, want op de weg en om te parkeren is het een fijn formaat.

Er past dan ook maar zoveel bagage in de camper. Feitelijk leven we daarom vrij minimalistisch. Maar we hebben ook zeker wat dingen bij ons die comfort bieden maar verder niet heel praktisch zijn. Dekbedden bijvoorbeeld, fijne kussens en warme dekentjes, want een jaar koukleumen in een slaapzak hoort zéker in de categorie vanlife waar we niet van droomden. Met die keuzes voor comfort zijn we nog steeds heel blij.

Elke dag compleet de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Dat klinkt ultiem, maar betekent dan ook dat we telkens moeten kiezen, kijken of dat wat we vinden voor ons allebei bevalt of los moeten laten dat het gras misschien elders groener is. Dat kost soms zoveel energie dat de vrijheid bijna onderdeel zou worden van het vanlife waar we niet van droomden. Gelukkig is er vaak een middenweg te vinden. Een camping is bijvoorbeeld over het algemeen een veilige gok op comfort en privacy.

Klagen hoeft gelukkig niet, want we kunnen niet klagen, maar we zijn wel scherp op deze mindere kanten van het leven in een campertje. Als één van ons behoefte heeft aan wat meer luxe, ruimte, comfort of rust dan regelen we dat zo snel mogelijk. Zo blijft het (vaak) leuk!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Marian Rehling
    21 nov 2019

    Duidelijk! 😄

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.