Vatnajökull National Park in een dag

geschreven door Jiska op

Vatnajökull is de grootste ijskap van Europa. Hij bedekt ongeveer 1/5e deel van IJsland en is 3x zo groot als Luxemburg. We rijden er uren naast en genieten steeds weer van de uitlopers. Met verschillende touroperators kun je op de gletsjer lopen of rijden, maar wij kiezen ervoor om Vatnajökull National Park in een dag zelf te ontdekken.

De avond voordat we gaan wandelen, slapen we op de camping in Svinafell. We kunnen een keer lekker warm douchen en hebben op onze plek mooi uitzicht over een klein deel van de gletsjer.

De volgende dag starten we met een wandeling vanaf de camping bij Skaftafell. We lopen de Skaftafellheidiloop van 17 km. Deze wandeling leidt langs een aantal toeristische plekken. Zo stoppen we na 1,7 km bij Svartifoss. Een mooie waterval met de iconische basaltstenen aan de zijkant. Vervolgens lopen we naar een uitkijkpunt waar we hetzelfde deel van de gletsjer zien die we ook op de camping zagen. Onze wandeling gaat door naar boven, terwijl het grote deel van de mensen vanaf hier terugkeert naar de parkeerplaats. Het is dus een stuk rustiger.

Wij vervolgen onze weg langs groene velden en struiken om vervolgens alleen nog maar door steenachtig gebied te lopen. We klimmen een bergkam op en moeten tegen de wind vechten. Een hoogtepunt van de wandeling is het uitzicht dat we hebben over Morsarjökull.

Het voorlaatste stuk van de wandeling loopt bijna parallel aan de gletsjer. Na zes uur wandelen komen we via kleine paadjes door struiken weer terug op de camping.

Na deze mooie wandeling rijden we door langs Vatnajökull National Park. Er is nog een verschijningsvorm van Vatnajökull die op dezelfde dag eenvoudig bezocht kan worden. Onze eerst stop is het Fjallsárlón. We hebben mooi uitzicht over het einde van de Fjallsgletsjer met het gletsjermeer vol met ijsschotsen aan het einde. Daarna brengen we natuurlijk een bezoek aan Jokulsárlón; het gletsjermeer van IJsland. Via een brug, waar de ijsschotsen onderdoor drijven, bereiken we dit blauwe meer. De enorme ijsschotsen drijven naar de zee, maar omdat het vloed wordt, worden ze weer terug geduwd door het opkomende water. We genieten van een zeehondje tussen de ijsschotsen die tegen elkaar aan botsen. We kunnen er uren naar blijven kijken.

Na deze ‘gletsjerdag’ zoeken we een mooi plekje om te kamperen. We nemen een ‘afslag’ op de ringweg en rijden door tot we een geschikt plekje vinden. Vanuit de camper hebben we wederom uitzicht op de Vatnajökull. Zo hebben we mooi genoten van Vatnajökull National Park in een dag.

Met de auto naar IJsland

Er zijn nog veel mee mogelijkheden om Vatnajökull National Park in een dag te bezoeken. Zo kun je er met een sneeuwscooter op, gletsjerwandelingen maken onder leiding van een gids en genieten van mooie uitzichten vanuit een vliegveld. Het visitor center in Skaftafell kan je alle informatie geven.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.