Venetië in minder dan een dag

geschreven door Pim op

Tussen een weekend in de omgeving van Venetië en de vlucht terug naar Amsterdam, bezoeken we Venetië in minder dan een dag. In weinig tijd, anderhalf uur om precies te zijn, brengen we een bezoek aan de stad van het water.

Vanaf Venetië Mestre, op het vasteland van Venetië, gaan we in Italië met de trein naar Venetië Santa Lucia, op het eiland van Venetië. Een treinreis van 10 minuten, voor € 1,25. Omdat vanaf Venetië Mestre ook een bus naar het vliegveld gaat, is dit een handig punt om later ook weer naar terug te gaan. Venetië Santa Lucia is een eindstation, dat doodloopt op het ‘Canal Grande’ van Venetië. Aan de overkant: een wirwar van straatjes, steegjes, grachtjes en bruggetjes.

Vanaf het station is het bijna 3 kwartier lopen naar de Rialto brug, een van de weinige bruggen over het Grote kanaal in Venetië, die je moet oversteken op de kortste wandelroute naar het San Marco plein. Gewoon een taxi nemen, zit er niet in, omdat het eiland vrijwel autovrij is. Natuurlijk is het alternatief een watertaxi: de gondel, hét vervoersmiddel in Venetië. Net zoals de locals, die ook allemaal een bootje voor hun huis hebben.

Omdat we beperkt te tijd hebben en het weer niet echt meezit, kiezen we er voor om te voet te gaan. De sfeervolle straatjes – eigenlijk meer steegjes – lijken vanonder de paraplu binnen de kortste keren allemaal op elkaar. Bruggetjes dicteren welke richting we op gaan, al ontdekken we richting de Rialto brug ook handige wegwijzers, die boven de hoofden van de toeristen op de muren van de hoekhuizen zijn bevestigd.

In de buurt van de hoogtepunten, de Rialto markt, vismarkt, Rialto brug en het San Marco plein, zijn steeds meer toeristische winkeltjes. Uit kleine winkeltjes puilen de typisch Venetiaanse maskers. Ernaast, pizzeria’s en kitscherige souveniershops. Dingen waarvoor we nu zeker niet stoppen. We kijken even uit over Canal Grande, waar tussen de vele toeristenbootjes met geluk ook nog een enkele vissersboot te ontdekken valt, en keren dan weer om naar het station.

Je hebt beslist geen dagen nodig om Venetië te verkennen. Je kan een prima indruk krijgen van Venetië in minder dan een dag, als je de toeristische clichés een beetje durft te laten voor wat ze zijn. Een kaartje van de stad is een aanrader als je haast hebt, want ondanks de wegwijzers, is het eenvoudig om je oriëntatie kwijt te raken in de schattige steegjes tussen de bruggetjes, kleine grachtjes en hoge huizen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.