Ver van je bed

geschreven door Pim op

Gewoonlijk lees je niet over je reisbestemming op nos.nl, daarvoor kijk je hopelijk liever op een site als deze. Maar naarmate je meer van de wereld hebt gezien, komen sommige nieuwsberichten opeens een stuk dichterbij.

Wij weten nog niet echt, als we vanuit Vietnam de grens met Cambodja oversteken, dat er in een, voor de Cambodjaanse bevolking, vers verleden een verschrikkelijke oorlog heeft gewoed. Dat lezen we in de Lonely Planet, al merken we aan de Cambodjanen al wel dat ze genoeg conflict hebben gezien; Cambodjanen zijn bijzonder vriendelijke mensen.

Bijna net zo makkelijk komen we vanuit Tibet Nepal in, waar de eerste busrit over een smalle weg langs een ravijn een bizar avontuur is, maar niettemin wél vlekkeloos verloopt. In 7 uur leidt de goede weg naar Kathmandu, waar we zonder veel oponthoud aankomen.

Gaandeweg leren we dat het een verschrikking is geweest, de oorlog in Cambodja. Op de zogenaamde ‘Killing Fields‘ wordt het geweld, dat tegen de bevolking is gepleegd, pijnlijk duidelijk.

Daarbij vergeleken stellen de weinige putten die we zien op de weg naar Kathmandu weinig voor, zelfs als je op volle snelheid langs het ravijn raast met tien man op het dak van de bus. Toch is ook dit niet ongevaarlijk, zeker als de weg in een slechtere staat verkeert.

Het pakt gelijk onze aandacht als we na thuiskomst nieuws op nos.nl zien over die situaties die we niet hebben beleefd, maar waar we wel dichterbij zijn geweest. Opeens voelt de terechtstelling van twee leiders van de Rode Khmer en ook een landverschuiving in Nepal niet meer zo ver van ons bed..

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.