Verschillende manieren om te overnachten in Marokko

Verschillende manieren om te overnachten in Marokko

geschreven door Pim op

Op een roadtrip door Marokko komen we in gebieden waar we verschillende manieren om te overnachten in Marokko moeten overwegen. Het is bij het zoeken handig om een beeld te hebben van de mogelijkheden die Marokko biedt, omdat we anders sommige manieren om te overnachten zelfs nooit zouden kennen. We zetten ze hier op een rij.

Betaald parkeren en camperplekken in Marokko

Met een auto op een roadtrip door Marokko kom je al snel in contact met Marokkaanse mannen in veiligheidsvestjes. Ze regelen het verkeer rondom populaire parkeerplekken tegen een kleine vergoeding van bijvoorbeeld 10 dirham. Op toeristische locaties kan je vragen of overnachten op zo’n parkeerplaats ook tot de mogelijkheden behoort. Zo sliepen we midden in de stad Meknès, op een parkeerplaats net buiten de medina. Bij zo lang parkeren hoort natuurlijk een ander tarief en het is slim om dat vooraf even helder te overleggen. Een flink deel van de camperplekken uit apps zoals Campercontact betreft dit soort parkeerplaatsen als één van de verschillende manieren om te overnachten in Marokko. Je kan daarmee van tevoren checken wat je kan verwachten van de prijs en eventuele faciliteiten.

Old school AirBnB

Wat online na wat zoeken beschreven wordt als “old school AirBnB” blijkt voor ons eigenlijk geen optie als we alle verschillende manieren om te overnachten in Marokko op een rij hebben. Old school AirBnB werkt zo: in plaatsen populair onder binnenlandse Marokkaanse toeristen, zoals bijvoorbeeld Martil of Ifrane, staan langs de weg bij de entree van de stad vaak mannen met sleutelbossen te zwaaien. Ze maken zo kenbaar dat ze een kamer of appartement te huur aanbieden. Het schijnt lastig onderhandelen te zijn omdat je als toerist te weinig weet van de gangbare prijs- en kwaliteitverhouding en de aanbieders verwachten ook geen reactie van buitenlanders. Ze lijken de moeite soms niet eens te nemen om de sleutelbos uit te steken, als ze ons Nederlandse kenteken als buitenlands herkennen. De echte AirBnB is voor ons een beter alternatief.

Hotel of appartement

De uitbaters van veel Marokkaanse overnachtingsplekken hebben goed in de gaten dat je online veel bezoekers kan aantrekken. Dat doet dan ook elke slaapgelegenheid waar iemand in het beheer zit met wat verstand van computers en internet. Op Booking.com en AirBnB.com vind je de meeste hotels en appartementen wel terug. Ook andere manieren om te overnachten in Marokko worden hier soms aangeboden, dus let op wat je boekt en besef dat je van een erg lage prijs misschien eerder een homestay dan een hotel moet verwachten. Bedenk ook dat de toegevoegde kosten van de online platforms best een aanzienlijk deel van de totaalprijs kunnen vormen. Het kan goedkoper zijn én het geld op een betere plek brengen als je ter plekke iets zoekt.

Bij een hotel, restaurant etc.

Ook tijdens een roadtrip komen we soms op de populaire online platforms uit, omdat er in Marokko ook altijd wel wat te regelen valt als er geen andere mogelijkheden zijn. Hotels in afgelegen gebieden staan er vaak voor open om je voor een redelijke prijs te ontvangen op de parkeerplaats, waar je dan veilig en vertrouwd in je camper kan overnachten. Het is soms zelfs mogelijk om de douche te gebruiken in een ongeboekte kamer, tegen een kleine vergoeding. Eten kan dan ook vaak geregeld worden, zoals een ontbijtje of zelfs een tajine ‘s avonds. Is er zelfs geen hotel, dan kan het zijn dat een restaurant of andere toeristische plaats mogelijkheden biedt als je navraag doet. We hebben zelfs gelezen over een plaats waar kampeerders welkom zijn om te overnachten bij het politiebureau!

Campings in Marokko

In de reviews van campings in Marokko wordt, door Europeanen, steevast geklaagd over de staat waarin het sanitair verkeerd. Steekwoorden: verouderd, moet worden onderhouden en vies. Wen er maar aan, wat helemaal ongelijk hebben de reviewers niet. Echter, vaak is er in een groot toiletgebouw wel één redelijk schone wc te vinden, evenals één douche die werkt en op een rustig warm moment op de dag ook wat warm water geeft. Campings in Marokko zijn goedkoop, tussen de 6 en max 15 euro per nacht, dus je moet je verwachtingen gebaseerd op duurdere Europese campings bijstellen en het maar gewoon nemen zoals het komt.

Wildkamperen in Marokko

Op een roadtrip met een camper en zelfs tussen al deze verschillende manieren om te overnachten in Marokko geen plek naar je zin kunnen vinden? En/of ben je in voor avontuur? Dan kan wildkamperen in Marokko een hele leuke manier zijn om de nacht door te brengen. Volg je gevoel naar een veilige en mooie plek en zet er je camper stil, het kan een mooie nacht worden. Wildkamperen ging ons het makkelijkst af in het binnenland van Marokko, waar de mensen gastvrijer zijn dan aan de drukkere kusten van Marokko. Langs de kust wildkamperen spreekt inmiddels eigenlijk al te veel mensen aan; een probleem dat we herkennen vanuit Zuid-Europa. Ook hier geldt, het kan helpen om even te checken bij locals, die weten vaak wat je kan doen en moet laten in de omgeving. Pas op jezelf, de meest afgelegen plaatsen zijn misschien beter te waarderen als je wakker bent en het licht is!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.