Vervuild Værøy

Afval Værøy

geschreven door Pim op

Værøy is vervuild. Langs het hele pad langs de kust van dit anders prachtige eiland zie je afval. En dat is heel normaal, althans niet uniek voor een kuststrook. De realiteit is dat vanuit zee altijd rommel aanspoelt, dat door mensen in zee is gedumpt. Op Værøy kan je er wat aan doen om dit op te ruimen terwijl je een mooie wandeling maakt.

Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg voorbij Nordland, kan je 6 km wandelen naar Måstad dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Aan het begin van het pad liggen vuilniszakken klaar waarvan je er één mee kan nemen om er afval in te verzamelen.

Vuilniszakken Værøy

Kleine zandstrandjes die onder de vloedlijn liggen, geven het heldere water een bijzonder blauwe kleur. Van een afstand geeft het een tropisch beeld aan de kustlijn. Grote rotsblokken en heel veel kiezels liggen op de strandjes, die slechts door een smalle strook begroeiing gescheiden worden van steile kliffen die hoog boven ons torenen. Tussen de stenen is veel afval te vinden, aangespoeld en vastgeklemd, dat helaas zorgt voor een vervuild Værøy

Afval opruimen Værøy

Dieren blijken zich te vergissen in deze vaak scherpe en sowieso onverteerbare vervuiling. Het heeft vaak dodelijke gevolgen voor bijvoorbeeld zeevogels. Zelfs op het toch kleine stukje kust ligt zoveel rommel dat het voelt alsof we weinig verbeteren met wat wij oppakken. Er liggen ook grote metalen voorwerpen, die niet te tillen zijn, en smerige olievaten. Bij wie zou het opkomen om dat in de zee te gooien?

Vervuild Værøy

Waar het meeste vuil ligt, zijn om de 10 meter grote witte zakken neergezet, waarin de kleine vuilniszakken kunnen worden verzameld. Ze zijn allemaal al behoorlijk gevuld. De witte zakken worden een keer opgepikt door een helikopter, waarmee het uiteindelijk weg is van deze plek die veel mooier is zonder rommel. Een goede manier om met wandelen op Værøy ook bij te dragen aan een beter milieu.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.