Vijf bijzondere natuurfenomenen

geschreven door Pim op

We branden bijna onze voeten in Nieuw Zeeland en kijken ons de krampen in Maleisië. We kijken onze ogen uit en zien bijzondere natuurfenomenen.

Hot Water Beach, Nieuw Zeeland

Miljoenen jaren geleden werd door vulkanische activiteit warmte gevangen in een tweetal scheuren onder het zand van Hot Water Beach in Coromonandel National Park. Water dat verwarmt wordt stijgt door het zand op, zodat je bij laagtij prettig warme tot brandend hete poeltjes kan maken. Voor dit bijzondere natuurfenomeen moet je wel een schep meenemen (of huren) en het tij trotseren!

Tsagaan Suvarga, Mongolië

Op de kliffen van Tsagaan Suvarga, midden in het Aziatische continent is het moeilijk voor te stellen dat hier zich vroeger een zee uitstrekte. De grond is stoffig en droog en vertoont niets behalve veel uiteenlopende kleuren. Dit zijn de restanten van verschillende sedimentaire afzettingen die met de aparte lijnen op de kliffen toch echt het bewijs leveren van de zee. Een bijzonder natuurfenomeen!

Kuang Si watervallen, Laos

Deze waterval staat vooral bekend om haar schoonheid en het bijzonder groenblauwe water, maar is ook een bijzonder natuurfenomeen. De kleur komt van het kalk in het water, in de vorm van tufsteen. Het tufsteen zorgt voor de opbouw van de waterval, doordat het achterblijft in laagjes ontstaat over de jaren de getrapte vorm van de waterval, één van de grootste in haar soort.

Grotten van Mulu, Maleisisch Borneo

De grotten van Mulu zijn groot. De discussie of het de grootste in termen van volume, lengte of diepte zijn, zijn bijzaak; dit zijn bijzondere natuurfenomenen bij uitstek. Met onze hoofden in onze nek bekijken we de Deer Cave waarin alleen het licht van de lamp van de gids het plafond haalt. De houten paden strekken zich tot in de verte uit. Hier krijg je geen last van claustrofobie! Houd wel je mond dicht, anders poept misschien één van de miljoenen vleermuizen in je mond.

Rotorua, Nieuw Zeeland

Het dorp stinkt naar rotte eieren en het natuurfenomeen dat daar de oorzaak van is wordt slim uitgebuit als een toeristische attractie. Dat maakt de stomende, bubbelende en explosieve aardkorst niet minder boeiend. De geisers en modderpoelen en thermische baden in de meest bijzondere chemische kleuren zijn de bijzondere natuurfenomen van Rotuorua.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.