Vijf verschillende soorten overnachtingsplekken voor campers

geschreven door Pim op

De nadruk bij roadtrippen ligt makkelijk op het kilometers vreten. Maar om telkens nieuwe plekken ook te zíen, gaat het na het rijden natuurlijk hoofdzakelijk om het stoppen. Een goede nachtrust is van belang om optimaal te kunnen genieten van het leven in en om de camper én het leven op de weg. Elke plek is anders, maar samengevat zien wij vijf verschillende soorten overnachtingsplekken voor campers waar we uit kiezen, afhankelijk van de situatie.

De truck stop

Reizen met een ruig randje, dat is vanlife op een truckstop wat ons betreft. We blijven ons verbazen over het gemak waarmee vrachtwagenchauffeurs zich comfortabel maken op parkeerplaatsen pal naast de weg en/of bij een tankstation. Truck stops hebben wél vaak goede faciliteiten, zoals een WC en warme douche en zelfs WiFi. Daar kan je ook gebruik van maken op een tussenstop. De saaie ligging, maar ook de criminaliteit rond deze plaatsen waar je vaak over leest, maken truck stops voor ons de slechtste overnachtingsplekken voor campers. Wij gebruiken ze uitsluitend voor de faciliteiten en rijden dan dezelfde dag nog door naar een overnachtingsplek uit een andere categorie.

Mix parking

Van badplaatsen tot supermarkten; overal zijn wel parkeerplaatsen te vinden. Is het niet te druk, dan is parkeren vaak gratis. Is het niet te toeristisch, dan ontbreekt vaak nog het kampeerverbod of de handhaving daarvan. We noemen het mix, omdat deze parkeerplaatsen niet exclusief als overnachtingsplekken voor campers zijn bedoeld. Mix parkings zijn vaak van vroeg tot laat een komen en gaan van dagbezoekers. Vaak wordt campinggedrag niet toegestaan. Het zijn geen fijne plekken om je kampeertafeltje en stoelen uit te klappen en uitgebreid in het zonnetje te gaan zitten. Wel kun je er makkelijk een nacht door brengen als je wat later op de avond aan komt rijden en ‘s ochtends weer doorgaat.

Passanten maken er geen geheim van dat het gebruik als overnachtingsplek voor campers hen verwondert. Aan nieuwsgierige blikken moet je een beetje kunnen wennen. Je ruilt het voor wat sociale controle. Die heb je soms wel nodig, want de handhaving is er meestal óók niet op bedacht dat er campers worden geparkeerd vol met allerlei bezittingen. De beste beveiliging wordt veelal geboden door felle straatverlichting, die de gordijntjes op de proef stelt. Het is telkens weer afwachten wat de nacht brengt op dit soort overnachtingsplekken voor campers.

Camperplaats

Reizigers in campers helpen elkaar een handje door in verschillende apps zogenaamde camperplaatsen te verzamelen. Dit zijn plekken bedacht op en bedoeld voor campers. De faciliteiten variëren, maar op zijn minst zijn er redelijk vlakke plek om je camper een nachtje te laten staan, in de buurt van gelijkgestemden. Twee dingen die een overnachtingsplek voor campers al snel heel comfortabel maken. Water, een wc en douche zijn mooi meegenomen! Qua prijs-kwaliteit zijn camperplaatsen bij ons favoriet.

We gebruiken verschillende apps om camperplaatsen te vinden, zoals Campercontact, iOverlander en Park4Night. Ze hebben allemaal verschillende plekken, maar natuurlijk ook overlap. De apps bieden filters om overnachtingsplekken voor campers naar je wens uit te zoeken. Ons favoriete filter is het prijsfilter. Daarmee vinden we snel een plekje waar we gratis terecht kunnen. Op een kaart kan je vooruit kijken naar locaties waar je heen wilt.

Camping

Voor wat meer zekerheid qua comfort en veiligheid, alsook de rust dat je ergens langer mag blijven staan bieden campings de beste overnachtingsplekken voor campers. Daar betaal je dan natuurlijk ook voor. De prijzen variëren en soms zijn er aparte plekken voor campers die wat goedkoper zijn. De faciliteiten zijn compleet. Vaak is er zelfs WiFi en als je het nodig hebt kan je voor elektra kiezen.

Wildkampeerplaatsen

Gratis, privé en op een mooie plek overnachten in je eigen campertje, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dit ideaalplaatje verleidt velen tot het camperleven. In veel landen is wildkamperen verboden. In sommige landen wordt het gedoogd. In veel gevallen zijn de beste plekken zo afgelegen dat de wet niet heel veel uitmaakt. Bereikbaarheid en veiligheid spelen dan een grotere rol. Als overnachtingsplaatsen voor campers zijn wildkampeerplekken wat ons betreft het beste wat je kan krijgen. Goed zoeken dus én ze minstens zo mooi achterlaten als je ze aantreft!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.