Vikings en vogels; inlezen voor IJsland

geschreven door Pim op

We lezen ons in voor de reis naar IJsland. Om erachter te komen welke boot we moeten boeken, hoeveel tijd we tussen de bootreizen nog over hebben en hoe we die tijd daar zo goed mogelijk besteden. Al zal het waarschijnlijk op z’n zonnigst zijn in de zomer, voor de warmte hoeven we het niet te doen. Waarvoor dan? Van alles! Van vogels tot vikings!

Hebben we in Nederland rond die tijd zo’n 17 uur zon per dag, tel er in IJsland nog maar een paar uur bij op; er is naar verwachting tot meer dan 21 uur zonlicht per dag! Da’s nog eens een zonvakantie. Je vraagt je af of je nog een zaklamp mee hoeft te nemen. Daartegenover staat dat er neerslag verwacht kan worden en het er niet bijzonder warm is. Regenjassen en warme kleding mee dus. En lekkere dekens voor in de camper. Door de vele zonuren, maken we natuurlijk geen kans op het zien van het Noorderlicht. In deze tijd van het jaar maak je meer kans op de andere pool, om het Zuiderlicht te zien.

Het is wel het seizoen voor vogels. In de meren en langs de kust kunnen schijnbaar veel vogels worden gespot. We mogen de grootste vogelkliffen van Europa verwachten en een bijzondere bewoner: de papegaaiduiker. Mede om deze reden willen we graag de Westfjorden in, waar de meeste vogels die leven van de zee te vinden zijn. Het seizoen is hier juist bijzonder voor geschikt. In de tijd van het jaar waarin wij IJsland bezoeken is het broedseizoen achter de rug en mogen broedgebieden weer bezocht worden.

We proberen ook alvast hutten te boeken op het wandelpad van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Terwijl het nog een half jaar duurt voor we er willen zijn, blijken veel hutten al vol. In enkele hutten zijn nog twee plekken vrij. Het alternatief is om met een tent te gaan hiken. Voor 50-75 kilometer misschien niet zo leuk. Dus we gaan op zoek naar een alternatief. Dat doen we onder andere met BaseCamp van Garmin, het programma dat we gebruiken bij onze nieuwe GPS. Hierover later meer!

Zoals in zoveel landen die we bezocht hebben, blijkt nu al dat we van de lokale geschiedenis eigenlijk maar weinig weten. Dat is juist wel leuk, want nu kunnen we daarover gaan leren als we er ook echt zijn. Toch pikken we ook nu al wat weetjes op en dan vooral over Vikings, die mannen met gehoornde helmen die al plunderend over de noordelijke regionen van onze wereld reisden. Feit of fictie? Natuurlijk van beiden een beetje. Nee, geen gehoornde helmen, maar ja, ze bezochten wel Noord-Amerika voor Columbus dat deed, al werd de ontdekking in die tijd niet echt bekend in Europa. Een leuke introductie is de volgende Crash Course (engels):

Hebben jullie nog tips voor IJsland?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.