Visum China

geschreven door Jiska op

Inmiddels zijn we China en Tibet in- en uitgekomen. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad. Met name voor het regelen van het papierwerk voor China en de doorreis naar Tibet.

Ongeveer een maand voor ons vertrek begonnen wij met het aanvragen van onze Chinese visa. Dit hebben we gedaan bij Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag. Om een Chinees visum aan te vragen moesten we een aantal documenten verstrekken:

 • Paspoort (nog 6 maanden geldig na de datum van visa aanvraag)
 • Een compleet ingevuld visum aanvraagformulier met pasfoto
 • Hotelreservering
 • Reisroute
 • In- en uitvliegticket

De eerste vier documenten hadden we in ons bezit, maar een uitvliegticket hadden we niet en wilden we niet hebben, omdat we niet vast wilden leggen wanneer en hoe we uit China zouden vertrekken. Wel wisten we dat we van plan waren om via Tibet naar Nepal te reizen. In Tibet wilden we een tour doen die we lieten regelen door het Mix Hostel in Chengdu. Dus gingen we met bovenstaande documenten en een e-mail waarin stond dat we naar Tibet gingen naar de CVASC.

Zodra we aan de beurt waren, werden onze papieren nagekeken. Toen de mevrouw achter het loket het woord Tibet las, kreeg zij een rimpel in haar voorhoofd en zei: “Je moet eerst een permit regelen voor Tibet, voordat je een Chinees visum krijgt.” Terwijl het hostel (waar we onze Tibet-tour boekten) zei dat we eerst een Chinees visum nodig hebben voor dat een permit voor Tibet kregen. Op deze manier ging het ons niet lukken om een Chinees visum te krijgen, dus moesten we een andere manier bedenken om de Chinese instanties ervan te overtuigen dat we niet van plan waren inwoners van China te worden.

We zijn op internet gaan zoeken naar grensovergangen bij Laos en lazen verhalen over een bus van Kunming (China) naar Luang Prabang (Laos). Ons plan werd om dit als ‘uitvliegticket’ te gebruiken bij onze tweede visumaanvraag. Vervolgens hebben we weer een afspraak gemaakt bij CVASC en onze documenten werden aangenomen. De mevrouw achter het loket zei dat we over 5 dagen ons visum konden ophalen. Met niet al te veel hoop keerden we richting huis en zijn we 5 dagen later weer op de fiets gestapt naar Den Haag.

Visum voor China

En ja hoor, daar lag ons visum voor China klaar! Thuis aangekomen hebben we gelijk een foto van ons Chinese visum opgestuurd naar het hostel in Chengdu, om alsnog de Tibet tour te gaan doen :). Bijzonder hoe ingewikkeld er wordt gewerkt door politieke omstandigheden en hoe makkelijk wij een ‘uitvliegticket’ konden bedenken en vervolgens een Chinees visum kregen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Lucia
  11 okt 2015

  Ik heb nu met het visum hetzelfde probleem ; terugvlucht vanuit Kathmandu. Mag ik jullie via de email iets vragen over de visumaanvraag?

  Met vriendelijke groet,
  Lucia

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.