
De Fransen kochten in 1938 Banks Peninsula van de lokale Maori, maar konden niet snel genoeg het land ook daadwerkelijk claimen als Franse grond; de Engelsen waren hen enkele dagen voor met een oorlogsschip en een vlag. Die laatste werd geplant in Akaroa, daarmee Engels bezit, maar de Fransen gingen er toch wonen en legden daarmee de basis voor een Franse sfeer die hier nu nog heerst.
Ze gaven de straten Franse namen, zoals Rue Lavaud, Rue Balgerie en Rue Jolie en bouwden huizen in Franse stijl. Met name in die laatste straat waan je je even in Frankrijk; het is warm en voor de oude huizen sieren, typisch Frans, hortensia’s de tuintjes. Dat klinkt allemaal misschien een beetje stoffig, maar in een zijstraatje van diezelfde Rue Jolie vind je ook de openbare bibliotheek. Een drukbezochte plek omdat het één van de weinige plaatsen in misschien wel heel Nieuw Zeeland is, waar je gratis onbeperkt gebruik mag maken van de WIFI. Dé kans om even met het thuisfront te Skypen, wat we vanuit de camper geparkeerd tegenover de bibliotheek doen.
Omdat Banks Peninsula een schiereiland is, zijn er een beperkt aantal routes naar Akaroa. De snelweg kronkelt langs Lake Ellesmere, als een omweg waar je hard mag rijden, naar Christchurch. De Lonely Planet beveel de Summit Road aan; een weg over de rand van de krater waaruit het schiereiland ooit is ontstaan. Wij kiezen ervoor om een derde optie te verkennen. Vanaf Lyttelton volgen we de weg langs de baaien aan de noordzijde, tot aan de Pigeon Bay, en kiezen onderweg één van de talloze mooie lunchplekjes langs de rustige weg om te genieten van het uitzicht.

Bij Pigeon Bay slaan we rechtsaf, landinwaarts richting het zuiden een onverharde en smalle weg op. We komen welgeteld één iemand tegen, verder rijden we alleen deze prachtige weg dwars over het schiereiland af. Roofvogels schrikken op als wij Lizzie op haar staart trappen om de berg op te kruipen en een verdwaald schaap zet een sprint in als we hem betrappen op snoepen van het gras aan de overkant van de weg (dat was vast groener..).
Ons doel is French Farm Bay, waar een gratis campground pal aan de baai een prachtige slaapplaats biedt. Kom je ook zo halverwege februari, dan is er in de nabijgelegen French Farm Valley Road nog een lekkere verrassing: op nog geen twintig meter landinwaarts vanaf de baai, vind je aan je rechterhand eerst een appelboom en vervolgens een braamstruik vol vruchten in de berm. Heerlijk! Een vers geplukt appeltje lest de dorst na een sportsessie.

Ook in elke andere tijd van het jaar heeft de omgeving van French Farm lekkere dingen te bieden. Al één baai terug, op weg naar Akaroa, vind je Barrys Bay Cheese. Een kaasmaker! Da’s lekker. De boucherie in het dorp heeft niet alleen lekker vlees liggen, maar fungeert ’s ochtends ook als boulangerie. Er zijn onder andere stokbroden en croissants, maar op is op, dus wees er vroeger bij dan wij.
Neem je niet snelweg 1 terug van het schiereiland af, dan kom je waarschijnlijk niet langs Lake Ellesmere, een gek gevormd meer dat de Banks Peninsula op een landkaart nog net een beetje opvallender maakt. Niet getreurd; aan de westkant van het meer vind je een grote campground voor watersporters (met er vlak voor, waar de asfaltweg overgaat in grind, twee appelbomen aan je linkerhand) waar je, op weg naar het zuiden, nog een tussenstop kan maken en letterlijk terug kan kijken op een paar heerlijke dagen in Frans Nieuw Zeeland. Très bon!
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten