
Voedsel drogen voor op reis is ontzettend handig. Droge producten nemen immers minder ruimte in en zijn licht in gewicht. Zo stel je zelf een gezonde maaltijd samen van gedroogd
voedsel.
Gedroogde maaltijden gezond?
Gedroogde maaltijden met enkel verse ingrediënten zijn gezonder dan sterk bewerkt Adventure food. Ze bevatten immers geen E-nummers en andere minder gezonde toevoegingen. Als je kijkt naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel, is er wel verschil met verse maaltijden. Door het drogen gaan sommige voedingsstoffen namelijk verloren, terwijl sommige stoffen juist kunnen toenemen. Lees hieronder wat het droogproces doet met de voedingswaarde van groenten, fruit, vlees en vis.
Groenten en fruit
Gedroogde groenten en fruit leveren in verhouding meer energie en koolhydraten dan verse exemplaren. Daardoor heb je er minder van nodig. Als je er meer van eet, kun je een teveel aan calorieën en koolhydraten binnenkrijgen. Ideaal voor onderweg, minder gunstig voor je gewicht als je stilzit.
Gelukkig bevatten gedroogde groenten en fruit veel vezels. Deze voedingsstoffen werken verzadigend, waardoor je eerder vol zit en minder snel blijft dooreten. Dat is juist weer gunstig als je wilt afvallen. Ook zijn vezels heel goed voor je darmen en andere organen.
Vitamine A en C zijn vaak niet meer – of in mindere mate – in gedroogde groenten- en fruitsoorten te vinden en ook het gehalte aan andere antioxidanten neemt vaak af. Zo verliezen blauwe bessen door een gangbaar droogproces maar liefst de helft van deze celbeschermende stoffen.
Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsstoffen bij sommige methodes van vriesdrogen echter toenemen. Zo stijgt de concentratie polyfenolen in vacuüm gevriesdroogde blauwe bessen. Ook zou de antioxidantwerking vrijwel overeenkomen met die van verse vruchten bij sommige gevriesdroogde fruitsoorten.
Het lijkt erop dat de meeste groenten- en fruitsoorten hun B-vitamines en mineralen behouden tijdens het drogen. Denk hierbij aan ijzer, magnesium, koper en kalium.
Vlees en vis
Gedroogd rundvlees levert veel eiwitten en vaak ook vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B12, zink en ijzer. Gedroogde kip en kalkoen zijn eveneens goede leveranciers van eiwitten.
Gedroogde vis is rijk aan eiwitten en bevat vitamines en mineralen, zoals vitamine D. Vette vis, zoals zalm, behoudt zijn gezonde omega 3-vetzuren. Dat maakt gedroogde vis een prima optie voor een gezonde maaltijd.
Afhankelijk van het droogproces kunnen gedroogde vis en gedroogd vlees relatief veel zout bevatten. Dat is minder gezond.
Zelf gezonde maaltijden samenstellen
Gezonde maaltijden bestaan uit een uitgekiende mix van gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Gezonde koolhydraten haal je vooral uit groenten en daarnaast uit kleinere porties fruit, granen en peulvruchten.
Gezonde eiwitten en vetten haal je uit vis, kip en vlees. Hierbij zijn rundvlees, lamsvlees, schapenvlees en geitenvlees de meest gezonde keuzes. Deze bevatten namelijk minder gifstoffen dan varkensvlees.
Als je vegetarisch eet, kun je eiwitten ook halen uit peulvruchten als linzen en bonen.
Welke voedingsmiddelen kun je drogen?
Hier zijn een aantal voedingsmiddelen die geschikt zijn om te drogen:
Fruit
- Appels
- Bananen
- Perziken
- Abrikozen
- Kersen
- Sinaasappels
- Mandarijnen
- Aardbeien
- Bessen
- Mango
- Ananas
Groenten
- Wortels
- Tomaten
- Champignons
- Paprika
- Mais
- Komkommer
- Uien
- Rode biet
- Prei
- Pastinaak
Vlees en vis
- Kip
- Kalkoen
- Rundvlees
- Lamsvlees
- Schapenvlees
- Geitenvlees
- Kabeljauw
- Zalm
- Forel
- Makreel
- Schol
- Tong
Voorbeelden van gezonde gedroogde maaltijden
- Quinoa met mais, paprika, kidneybonen en tacokruiden
- Gierst met rode ui, wortel, pastinaak, kurkuma, knoflook, zout en sojasaus
- Zilvervliesrijst met kip, champignons en prei
Wil je weten hoe je voedsel droogt voor op reis? In dit artikel vind je alle informatie om zelf gedroogd voedsel te maken.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten