Vogels in Schotland

Vogels in Schotland

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Schotland. We spotten veel vogels in Schotland en op de Shetland eilanden. Soms een eenling in het gras, een andere keer hele kliffen vol met duizenden van dezelfde soort. We zien zeevogels, zoals Jan van Genten, en roofvogels zoals de zeearend en de visarend. We pakken onze vogelgidsen erbij om ze bij naam te noemen en leren een hoop bij.

Zeearend in Schotland

We zien de zeearend bij Shieldaig. Deze enorme roofvogels zijn gelukkig weer terug op Shieldaig island. Door heftige weersomstandigheden lukten ze het een aantal jaar geleden niet om jongen groot te brengen. Gelukkig heeft de RSPB (de vogelbescherming) hen wat geholpen. Een stevig plateau geeft de zeearenden de mogelijkheid om een nest te bouwen waardoor ze weer terug zijn op Shieldaig Island. We zien de vogel vanaf onze camperplek, maar een kanotocht richting het eiland geeft je een grotere kans om dichterbij de dieren te komen. Alhoewel dat wel lastig is, want ze hebben je snel in de gaten en vliegen er dan vandoor.

Grote jager op de Shetland eilanden

De groter jager is wijdverspreid over Schotland (in het Engels ‘skua’). Wij zien ze vooral op de Shetland eilanden. Op het zicht hebben deze vogels iets weg van een roofvogel en een meeuw. Het is een grote kustvogel en heeft zijn nest vaak op het gras. We worden er regelmatig aan herinnerd om ons te beschermen tegen ‘aanvallen’ van de grote jager die zijn nest beschermt. Jezelf beschermen kun je doen door met je wandelstokken (of pet of iets anders) boven je hoofd te zwaaien en gewoon door te lopen.

Witbandkruisbek op Unst

De witbandkruisbek hoort bij de vinken. Het is een mooi rood vogeltje die we tegenkomen op het noordelijkste eiland van de Shetland eilanden: Unst. Hij heeft een opvallende gekruiste snavel. Hij fladdert vlak voor ons weg tussen het gras vandaan. Pas als we hem vanachter besluipen over de rand van een heuveltje kunnen we hem fotograferen. Het is nog even goed kijken in ons vogelboekje, want er zijn veel verschillende kruisbekken.

 

Noordse stormvogel op de Shetland eilanden

De noordse stormvogel zien we vaak aan de rand van kliffen dichtbij waar we lopen. We geven ze de bijnaam: mascaravogel vanwege hun donkere ogen. Hun nest zien we op de rand van de kliffen bij een stukje gras. Ze zweven uren op de wind heen en weer wat een leuk beeld geeft. Het is de vraag wie er nieuwsgieriger is: zij of wij? Wij vinden het in ieder geval leuk om ze te bekijken en het levert mooie foto’s.

Papegaaiduikers

We zagen al eens papegaaiduikers in IJsland en de lokale bevolking in Schotland geeft ons weinig kans om ze nog eens te zien. Het broedseizoen schijnt voorbij te zijn en dan vliegen deze vogels weer naar zee. Maar we hebben geluk. Bij Hermaness Nature Reserve is nog een groep papegaaiduikers te zien. Zo kunnen we nog eens van dichtbij genieten van deze grappige beestjes.

Jan van Genten

De Jan van Genten zijn voor ons de Schotland vogels, omdat we hier voor het eerst kennis maken met deze mooie vogels. We blijven ons steeds weer verwonderen over deze vogels. Hun jachttechniek is een spektakel. Ze laten zich vanaf 30 meter hoog loodrecht naar beneden vallen in het water om vis te vangen om even later weer naar boven te komen en verder te zwemmen. Daarnaast zien we bij Hermaness Nature Reserve en Noss Nature Reserve duizenden Jan van Genten op de rotsen. Ze broeden op de kliffen en vliegen af en aan wat een mooi beeld geeft.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Kitty
    25 apr 2023

    Wat een mooie waarnemingen!!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.