Voie vertes, grande routes en ander eindeloos reizen

Nu deze periode van reizen weer op zijn eind loopt en mogelijkheden om eindeloos te reizen beperkt worden, spreken nieuwe lange tochten des te meer tot de verbeelding. We volgen ze hier en daar een stukje en zien zo weer genoeg gelegenheden voor mooie reizen.

GR 34 Bretagne

Tijdens en na de surftrip in Bretagne kruisen we bij elk strand de GR34, een lange afstandsroute voor wandelaars die de grillige kust van Bretagne volgt. We volgen de bordjes een stuk naar Point du Raz en krijgen de smaak te pakken. Ook oostelijker pakken we nog een stuk mee, langs rotsen, kliffen en baaitjes met heerlijke afgelegen strandjes. Onwillekeurig maken we de vergelijking met eerdere etappes van deze reis; in Schotland en Portugal zagen we ook zulke mooie kusten waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Mont Saint Michel

In afwisseling met stukken autorijden volgen we telkens weer ergens een wandel- of fietsroute. Zo maken we een tussenstop voor een lunch bij een fietspad dat langs het riviertje Couesnoun naar Mont Saint Michel leidt. Al snel komt het getijdeneiland met abdij in beeld. Een mooi uitzicht en met minder dan 10 kilometer fietsen snel bereikt. Op de terugweg weten we meer over de rivier, die met haar uitstroom sediment wegspoelt, dat bepalend is voor het behoud van het vrijgelegen eiland. Daarom ook een beweegbare dam aangelegd, die de uitstroom krachtiger maakt.

Verder landinwaarts is er meer natuur rond de rivier, zoals in het natuurreservaat ‘Marais de Sougéal’. We slapen een nachtje vlakbij een vogelkijkhut en gaan natuurlijk ook even een kijkje nemen. Natuurlijk zien we vogels, maar we spotten ook een paar beverratten, die op hun gemak in het gras zitten. In het gebied kan je ook mooi wandelen en fietsen, wellicht een mooie bestemming vóór de laatste etappe naar Mont Saint Michel

Natuurpark Normandie-Maine

We sturen verder simpelweg aan op delen van de kaart die door Google groen zijn gekleurd. Dat zijn vaak regionale parken, waar natuurbehoud en -gebruik gewoonlijk gemixt zijn en die wat onbekender lijken. Onbekend maakt misschien onbemind, maar er zijn wél mooie plekjes te vinden en die kunnen we in alle rust fijn ontdekken. Zo komen we al in het westen van Regionaal Natuurpark Normandie-Maine op leuke sporen, zowel om te wandelen als om te fietsen.

Fossé Arthour

We wandelen rond Fossé Arthour en, een dag later, bij Saint-Loup-du-Gast. Beiden mooie wandelingen door landelijke gebieden en bossen. Dat is extra leuk in deze tijd van het jaar, omdat er oneindig veel bramen te vinden zijn om onderweg van te snoepen. We komen ook een pruimenboom tegen. Er valt genoeg te plukken om van een korte wandeling een lange te maken. We raken zelfs de route kwijt tot we even de kaart checken. Dan blijkt de snelste route terug over een mooi fietspad te leiden.

Voie verte

Het is een ‘voie verte’ die je op meer plekken tegen kan komen in Frankrijk, als je erop let. Het zijn oude spoortrajecten, waarvan fietspaden zijn gemaakt. Ze zijn daarom mooi vlak en gaan van stad tot stad. We volgen het de dag erop om bij een bakker te komen in Mayenne, goed voor drie kwartier fietsen heen en weer zoiets terug. De route leidt nog wel verder en we komen ook mensen tegen die duidelijk op fietsvakantie zijn. Ook een leuk idee!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.