Walvissen kijken bij Vancouver Island

geschreven door Pim op

Omringd door zeewater is Vancouver Island een uitstekende plaats om walvissen te kijken. Met meer dan 1000 kilometer kustlijn is het echter nog een kunst om een goede startbasis te kiezen voor walvissen kijken bij Vancouver Island.

Misschien in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn niet de wateren aan de westkust van Vancouver Island – delen van de Noordelijke Stille Oceaan – maar juist de relatief smalle Straat van Georgia en de wateren daar noordelijk van – aan de oostzijde van Vancouver Island – plekken waar walvissen en orka’s het meest gezien worden.

Aan die oostzijde, zo’n beetje halverwege richting het noorden van Vancouver Island en bijna zo ver als de highway 19 (of aanrader: kustroute 19a) gaat, ligt Campbell River. Het laatste stadje van formaat voor je de Canadese backcountry intrekt, verder naar het noordwesten of -oosten. Hier vertrekken verschillende touroperators uit de Discovery Harbor Marina. Ze bieden allerlei vaartochten aan.

Wij kiezen een 7-8 uur durende tour met Campbell River Whalewatching and Adventures. We worden in goede floating suits gestoken en varen mee op een grote zodiac. Dankzij het goede weer wat we treffen is het een comfortabele tocht. We kunnen genieten van de zon en prachtige uitzichten over het water.

Onze gids houdt contact met andere gidsen. Samen kammen we het uitgestrekte gebied uit. De hele dag touren we rond de talloze eilanden in de straat. Al snel ontdekken we een walvissenkoppel. De twee bultruggen duiken enkele keren dicht bij ons op.

Rond de sterke stromingen die ontstaan door de wisseling van het getij zien we Amerikaanse zeearenden, die vanuit de bomen het water afspeuren op zoek naar visjes die door het water naar het oppervlakte worden geduwd. Na een elegante glijvlucht plukken ze de visjes met schijnbare eenvoud uit het water.

Dolfijnen vermaken zich in de stroming, en in de golven die onze boot maakt. We weten af en toe niet waar we moeten kijken, omdat ze telkens weer ergens anders opduiken en erg wendbaar zijn.

Er is voor ons helaas geen kans om de orka’s te zien die ook ergens in dit gebied moeten zijn. Voor alle 21 collega’s van onze gids, die elk hun eigen strategie hebben gevolgd om ze te proberen te vinden, houden ze zich deze dag verborgen. Het zegt iets over de enorme omvang van dit gebied waar van met volle teugen van hebben kunnen genieten!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.