Wandelen in Brugge

Lukt het je in Brugge om de hordes toeristen een beetje te vermijden, of te negeren, dan onthult zich een groot dorp met heel veel kleine verrassingen. Vlaamse gemoedelijkheid gecombineerd met de statigheid van chique gevelpanden maken Brugge tot een mix die een oprechtheid uitstraalt die wij niet anders kunnen verwoorden dan ‘schattig’. We wandelen in Brugge!

Waar in Amsterdam de grachtenpanden meer om aandacht roepen, hebben de gevelpandjes waar we langs wandelen in Brugge een veel bescheidenere uitstraling. Terwijl ook in Brugge uiterlijk vertoon niet minder naar voren gebracht wordt met mooie trapgevels en kleurrijke glas-in-lood ramen, lijken de mooiste huizen zich hier te verstoppen in een van de vele prachtige straatjes die Brugge rijk is. We lopen drie stadswandelingen uit het boekje 100% Brugge (zie link onderaan dit blog) en blijven genieten.

Tijdens de eerste wandeling, in het centrum en zuiden van Brugge, zien we naast mooie pandjes ook de grotere gebouwen, zoals het Belfort en de verschillende kerken. Bijna een must om te bezoeken natuurlijk en eigenlijk onvermijdelijk, omdat je hier de meeste chocolaterieën, friettenten en wafel stands vindt. Wij genieten het meest van de mooie panden die pal langs de grachten zijn gebouwd. Een mooie combinatie!

Als we meer naar het noorden wandelen in Brugge vinden we, met behulp van het gidsboekje, een aantal mooie historische gebouwen. De twee laatste authentieke houten gevels zitten verstopt in dit deel van de stad. Ook ontdekken we dat het beursplein, vernoemd naar de familie Van Der Beurse en waaraan ook hun Huis Ter Beurze nog staat, de plek is waarop in de 14e eeuw de beurshandel ontstond.

Naar het oosten vinden we wat ons aanvoelt als ‘het dorp’ Brugge. We wandelen langs het kanaal van Gent naar Oostende op een pad dat vroeger het jaagpad moet zijn geweest. Op verhogingen langs dit pad staan vier mooie oude molens.

Al zijn de huisjes in deze wijk een tikje kleiner, de gevels zijn toch vaak mooi afgewerkt – als het even kan met een trapgeveltje – en dus des te schattiger. We besluiten hier te stoppen met wandelen in Brugge en schuiven aan bij de ‘dorpsbewoners’ aan de bar van een klein cafeetje op de hoek. Daar genieten voldaan van de indrukken die wandelen in Brugge ons heeft gegeven.

Zelf ook doen? Wij gebruikten de volgende gids waarin de drie wandelingen uitgebreid beschreven staan:

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.