Wandelen op de kliffen van Stoer

wandelen op de kliffen van Stoer

Vanaf de vuurtoren op het schiereiland Stoer Head kan je mooi wandelen op de kliffen van Stoer. Een mooi uitstapje als je de roadtrip langs de North Coast 500 maakt. Het is een mooie wandeling met prachtige uitzichten over zee, zeker bij mooi weer, maar ook indrukwekkend als het weer op z’n Schots is!

We slapen twee nachtjes op de parkeerplaats bij de vuurtoren van Stoer waar we een fijn plekje hebben om mooie wandelingen te maken. Vanaf de vuurtoren zelf zijn er al prachtige uitzichten op zee waar je, als je geluk hebt, dolfijnen, walvissen of zelfs orka’s voorbij kan zien zwemmen. Op het bord op de parkeerplaats wordt bijgehouden welke dieren er zijn gezien. De vuurtoren van Stoer is ook te huur. Een bijzondere accommodatie op een bijzondere plek!

Wandelen op de kliffen van Stoer

We beginnen de wandeling vanaf de parkeerplaats bij de vuurtoren. Een bord wijst de Coastal Walk aan, een wandelpad van drie kilometer langs de rand van de kliffen richting het noorden, goed voor ongeveer 1,5 uur wandelen. Het is mooi wandelen op de kliffen van Stoer. We volgen de kust, hebben prachtige uitzichten en zien naast ons Jan van Genten vissen. Deze vogels vallen met een grote snelheid vanaf tot 30 meter in zee om hun maaltje te vangen. Een mooi spektakel!

Het wandelpad over de kliffen leidt ons naar The Old Man of Stoer, onderweg komen we schapen tegen die niet bang zijn voor de diepe afgronden. Ze rennen over de randen van de kliffen als ze ons zien aankomen. The Old Man of Stoer is een hoge rots die in het water staat. De rots is ook populair bij klimmers. We zien ze ‘s ochtends met volle bepakking weglopen. Later zien we ze hangen aan hun touwen aan de rots. Ze zijn wellicht op weg naar de top en hebben dan nog een eindje te gaan. Het is een bijzondere klimbestemming en leuk om te bekijken.
We zitten een tijdje op de kliffen, uit de wind achter één van de vele richels die ontstaan zijn door de voortdurende erosie. Als je van zeevogels houdt is dit een goede plek om je te verschansen met een verrekijker. Van het uitzicht kunnen we ook bijna geen genoeg krijgen. We hebben echter nog de terugweg voor ons. Gelukkig blijft het weer dan voor ons ook goed. We zien de vuurtoren langzaam weer dichterbij komen. Helaas spotten we geen grote dieren in zee deze dag, maar het is hoe dan ook een hele mooie wandeling op de kliffen van Stoer.

Zoals in heel Schotland kan het weer ook op Stoer Head snel omslaan. De ene avond hebben we een prachtige zonsondergang, terwijl we de andere avond een bui vanaf zee zo zien overtrekken over Stoer Head en snel onze camper in gaan. Goede waterdichte kleding is dus een must wanneer je gaat wandelen op de kliffen van Stoer.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.