Wandelen op Hornstrandir

Hornstrandir is een IJslands schiereiland in de Westfjorden. Op de kaart is het eenvoudig te herkennen als het meest noordwestelijke puntje van IJsland. Het gebied is een National Park, gelegen achter een ijskap, onbereikbaar voor auto’s. Hornstrandir is alleen toegankelijk per boot. Het is daarom een perfect wandelgebied voor de natuurliefhebber.

Via Borea.is boeken we twee weken van te voren een heen- en terugvaart vanaf Ísafjörður naar Hesteyri, als we zien dat de weinige plaatsen op de boot uitverkocht raken. De boot vaart niet elke dag en bepaalt dus de mogelijkheden. Wel zijn er meer plaatsen waarnaar op andere dagen wordt gevaren. Met goede voorbereiding is er dus veel mogelijk.

We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op een 5-daags verblijf op Hornstrandir. We dragen tenten, matjes, slaapzakken en kleding in backpacks mee. Ook noedels en kookbenodigdheden nemen we mee. Hornstrandir zal voorzien in meer dan genoeg water.

In Hesteyri wonen zomers mensen. Ze onderhouden een aantal huizen waaronder ‘The Old Doctor’s House’. Langs het pad vanaf de steiger aangegeven als café, maar tevens ‘sleeping bag accommodatie’ waarin je voor 100 euro per persoon per nacht kunt dineren, slapen en ontbijten. Ze serveren ook rijkelijk thee, koffie, warme chocomelk, pannenkoeken, en als je op tijd bent, rabarbertaart.

Op de GPS lopen we Hesteyri voorbij en verlaten we ook de zichtbare paden. De papieren kaart geeft een route aan met een ongemarkeerd onduidelijk of onzichtbaar pad. We volgende de richting van onze Garmin Etrex 20, een ideaal hulpmiddel als je genoeg batterijen bij je hebt. Zo zoeken we een mooie plek om de tenten op te zetten. Onze basis voor de volgende prachtige zonovergoten dag Die dag lopen we een erg mooie rondwandeling langs de berg Kagrafell.

De dag erop is het weer drastisch omgeslagen. De natte tenten pakken we in. We besluiten de plannen te laten varen en terug te vallen op de accommodatie van Hesteyri. Vooral bijzonder gastvrij laten we ons ontvangen in de gezellige huiskamer en slaapkamers van The Old Doctor’s House om, naar zeggen van de zomerbewoners, het slechtste weer van deze zomer uit te zitten; het is ‘typical seven blanket sleeping weather’.

Na twee natte dagen, die wij vooral binnen door brengen, komt de zon weer tevoorschijn, We pakken onze tenten uit om ze te laten drogen en maken nog een wandeling langs de kust. Het pad wat we volgen is goed te volgen. In de zee voor ons zien we een walvis zwemmen. We lopen richting het strand om de walvis een tijdje te volgen. Als we hem niet meer kunnen zien, lopen we verder naar boven, waar we met een enorm mooi uitzicht lunchen. De walvis heeft ondertussen zijn tochtje in de baai gehad en zwemt voor ons langs weer terug naar de zee.

Omdat het eb is geworden kunnen we op de terugweg naar Hesteyri over het strand lopen. Na nog een lekker kommetje noodles bij het café, pakken we de boot weer terug naar de bewoonde wereld bij Ísafjörður.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.