Wandelen op Værøy

Wandelen op Værøy

Værøy is één van de kleine eilandjes in het puntje van de Lofoten. Met minder dan 10 km lengte moeten we afwachten of hier wat te doen is. Het blijkt mooi om te wandelen op Værøy. Verschillende routes zijn uitgezet op het eiland en we proberen er een paar.Onze basis is de parkeerplaats aan de noordkant van het eiland, voorbij het gehucht Nordland. Hier beginnen twee wandelingen: de langste, 6 km naar Måstad, langs de kust met een oversteek over het smalste stuk van het eiland, en misschien wel de steilste, die voor ons gevoel recht omhoog gaat, tussen de kliffen die onze basis zo’n mooi plekje maken om een paar dagen te verblijven.

Langs de kliffen lopen we de eerste 3 km naar Måstad. Omdat het ook wisselvallig is, besluiten we de tent niet mee te nemen. Met beter weer hadden we daarmee 12 km naar Måstad en terug kunnen opsplitsen; je mag overal kamperen waar je wilt. In plaats daarvan ruimen we afval op, dat Værøy vervuilt.

Wandeling naar Måstad

Er zijn ook zandstrandjes, zelfs één bij de parkeerplaats, rond het eiland. Het heldere water kleurt felblauw boven het bijna witte zand. Het lijkt wel tropisch al verbreekt de temperatuur die illusie.

Pim loopt het steile stuk, tegen de helling op, die tussen de kliffen verdwijnt in de laaghangende bewolking. Het is stevig klimmen over stenen die duidelijk bij een landverschuiving hier terecht zijn gekomen. De route is goed gemarkeerd en het uitzicht de moeite waard. Het is bovendien de snelste route naar de zuidkant van het eiland, waar het pad aansluit op de andere wandelpaden.

Uitzicht Værøy

Samen fietsen we om, 10 km naar de voet van Håtua. Een wandelpad sluit aan op een asfaltweggetje dat omhoogkronkelt tot de top, op 438 m, met een fantastisch uitzicht over de zuidkant van het eiland. Op de terugweg spotten we zeearenden, die op gelijke hoogte met ons in zweefvlucht langs de kliffen glijden.

Uitzicht Håtua

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.