Wandeling in het Westduinpark met de boswachter

Wandeling in het Westduinpark

Een wandeling in het Westduinpark kan enkele keren in het jaar met de boswachter gemaakt worden. We schrijven ons in voor een ochtendwandeling in het najaar. Met ons verzamelen zo’n 15 mensen zich voor een wandeling in het Westduinpark van ongeveer 2 uur. 

Het Westduinpark beslaat een duinstrook langs de zee tussen Scheveningen Haven en Kijkduin binnen de gemeentegrens van Den Haag. Het is een beetje onze achtertuin, waar we graag komen om van de natuur te genieten. Tussen de zee en de stad liggen duinen, die overgaan in een park dat bomen en struiken begroeid is. Tussen oude bunkers uit de oorlog en fiets- en wandelpaden die het park doorkruisen zijn ook enkele duinplasjes te vinden.

Wandelen in het Westduinpark kan natuurlijk ook zonder boswachter. Dat doen we regelmatig en zo weten we al het één en ander van het park. Mét de boswachter komen we op beschermde plekken, waar we anders niet mogen komen. De boswachter kan een hoop vertellen over de planten en dieren in het park en doet tijdens het wandelen in het Westduinpark ook zijn best om ons geheugen op de proef te stellen.

Zeker niet alle planten en dieren die te vinden zijn in het Westduinpark, horen daar ook thuis. Er zijn behoorlijk wat vreemdelingen te vinden; het is zelfs zo dat planten van over de hele wereld het de inheemse planten behoorlijk moeilijk maken. Er wordt heel wat overwoekerd en verdrongen. De boswachter kan eindeloos planten blijven aanwijzen die zich daar schuldig aan maken. Midden op een zandvlakte staat een Yucca, beter bekend als Palmlelie, een plant uit Midden-Amerika die naar zeggen geplant is door een Hindoestaanse familie bij een asverstrooiing.

Ook over de begroeiing die wel in het Westduinpark thuishoort kan de boswachter een hoop vertellen. Schotse Hooglanders begrazen het gebied om plaats te maken voor planten die thuishoren in het Westduinpark of zelfs echte stuifduinen te creëren, waar de wind vrij spel heeft. Struiken zoals de meidoorn krijgen meer ruimte om te groeien. In de luwte van de duinen groeien eiken weer zo hoog als ze kunnen. Ze worden echter als het ware geschoren door de wind waar ze proberen boven de duinrand uit te komen.

Een wandeling in het Westduinpark is een heerlijk uitje in Den Haag, of het nu zomer, herfst, winter of lente is. Een wandeling met de boswachter is een aanrader en ook leuk voor wie nieuw is in het park. Kijk voor excursies op hethaagsegroen.nl. Het park is toegankelijk vanaf Scheveningen Haven tot Kijkduin en met het OV bereikbaar. Op veel plaatsen kan je ook gratis parkeren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.