Wandeling naar Jypyrra bij Hetta

Wandeling naar Jypyrra bij Hetta

De wandeling naar Jypyrra bij Hetta is goed toegankelijk en mooi. Vanaf de toeristeninformatie bij Hetta leidt een goed pad naar Jypyrra, een heuvel achter het dorp. De route loopt tussen besneeuwde begroeiing tot een kota bovenop de heuvel. Daar hebben we 360° uitzicht over de omgeving.

De wandeling naar Jypyrra is populair bij toeristen in Hetta. We starten de wandeling bij de toeristeninformatie van Hetta in het spoor van een grote groep sneeuwschoenwandelaars met gids, die om de haverklap stoppen voor uitleg over de omgeving. Een deel van die uitleg vinden we ook op bordjes langs de route terug. Dergelijke groepen hebben het pad mooi aangestampt zodat we ook zonder sneeuwschoenen zonder veel moeite kunnen passeren.

Bevroren bomen en meterdiepe sneeuw aan weerszijden langs de wandeling naar Jypyrra maken het een mooie klim. Gaandeweg krijgen we steeds meer uitzicht. Het heldere weer dat we treffen is hiervoor wel een voorwaarde. Net voor de top kijken we door de bomen al uit over het meer bij Hetta, Ounasjärvi. Aan de overzijde zien we het begin van Pallas-Yllästunturi National Park.

Op de top vinden we nog een kota bij Hetta, met daarbij een schuurtje voor houtopslag en een droogtoilet. We zijn voorbereid en kunnen een vuur aanmaken. Daarop grillen we worstjes bij een kop thee om weer lekker op te warmen. Achter de kota is een plateau dat het 360° uitzicht geeft. Bij goed weer kan je hier zo ver noordelijk zien als de grens met Noorwegen. Het is een ideale plek om terug te komen voor het noorderlicht.

Voor de afdaling hebben we een vuilniszak meegenomen. Die kunnen we gebruiken als geïmproviseerde slee. De steile stukken glijden we zo lachend naar beneden. Zo zijn we al snel weer bij de toeristeninformatie waar de auto geparkeerd staat. We komen weer terug als het een heldere nacht is, om bij maanlicht de heuvel te beklimmen voor een uniek uitzicht met noorderlicht.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.