Warmtebronnen in IJsland

geschreven door Pim op

Terwijl we met zo’n 10°C IJsland verkennen, ontdekken we op verschillende plaatsen stomende grond, beekjes en meren. IJsland wordt doorkliefd door een breuk tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische aardplaat, waardoor de aardkorst op veel plaatsen dun genoeg is om warmte van magma door te laten dat het grondwater verwarmd. Dat levert mooie natuurfenomenen op. Ideaal tijdens een wat koudere zomer. Maar ook lekker als de zon in je gezicht staat.

Reykjanesfólkvangur

Verrassend dicht bij Reykjavik vinden we een leuk geothermisch parkje om mee af te trappen. Reykjanesfólkvangur heeft alle ingrediënten van een volwaardig geothermisch park. Kokende poeltjes, stomende grond en een kleine geiser. Er zijn plannen om een geothermische stroomcentrale te bouwen.

Geothermisch park bij Strokkur en Geysir

Geisers zo groot als Geysir en Strokkur zie je nergens anders in IJsland. Maar ook stomende grond en warme poeltjes vind je rondom deze toeristentrekkers. Een verplicht nummer langs de Golden Circle.

Krafla

Geothermisch park en stroomcentrale Krafla bevinden zich in een groot vulkanisch gebied. Tussen grote gestolde lavastromen vinden we stoom dat uit gleuven in de aarde ontsnapt. Pal naast de autoweg 1 vinden we de mooiste kokend hete modderpoelen en stoomspuiten in IJsland. Anders dan bij geisers, ontsnapt bij deze stoomspuiten constant kokend heet water, als een grote snelkookpan.

Jardbodin Nature Baths

Over de pas na Krafla en net voor Myvatn bezoeken we Jardbodin Nature Baths. De net iets minder toeristische variant van Blue Lagoon. Voor € 22 per persoon sluiten we een koude dag heerlijk af met twee uur badderen in de stomende blauwe baden. Er is ook en kleine sauna.

Hotsprings

Alle voorgaande warmtebronnen zijn ook letterlijke hotspots. Populaire plekken waar de toeristen in banen worden geleid of die slim worden uitgebaat. Maar er zijn natuurlijk meer plekken dan de reisgidsen doen vermoeden. We proberen er een paar op te zoeken langs de weg, zoals de hotsprings bij Húsavík en in de Westfjorden. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.