Wat doe je met je huis?

geschreven door Jiska op

Wat doe je met je huis in Nederland als je voor lange tijd op reis gaat? Leegstand, verlaten of zelfs verkopen? Of is onderverhuren ook een mogelijkheid? Wij probeerden het laatste en mede dankzij wat voorzorgsmaatregelen beviel dat erg goed.

Als je een huurhuis hebt, kun je natuurlijk prima je huur opzeggen en weer een nieuw huis huren bij thuiskomst. Wij hebben een koophuis en dan wordt het toch een ander verhaal. Je kunt er over nadenken je huis te verkopen. Voor ons niet de ideale oplossing, omdat we graag nog een aantal jaar na onze reis in het huis willen wonen. Dus gingen we op zoek naar iets anders.

Ongeveer een jaar voordat we weg gingen, hebben we zo hier en daar aan vrienden en vrienden van vrienden gevraagd of ze in ons huis wilden wonen tijdens de periode dat wij op reis gingen. We hebben onze maandelijkse kosten eens op een rijtje gezet en een huurprijs bepaald. Veel mensen die we benaderden hadden geen interesse, maar uiteindelijk kwam er toch een vriend terug op onze uitnodiging.

We hebben een contract opgesteld met wat eisen. Zoals: ‘twee maanden opzegtermijn van allebei de kanten’ en ‘roken alleen op het balkon’. Dit hebben beide partijen getekend. Twee maanden voor onze vertrekdatum zijn wij naar mijn ouders verhuisd, zodat de huurder vast in ons huis kon en wij wat extra inkomsten hadden. Al onze meubels, behalve ons bed, hebben we laten staan. Dat scheelde een hoop sjouw werk.

Mijn vader was tijdens onze reis de contactpersoon voor de huurder, zodat als er zaken geregeld moesten worden, dit gewoon in Nederland geregeld kon worden. Dat was erg fijn. Ook haalde mijn vader eens in de zoveel tijd de post van Pim en mij weg uit de brievenbus.

Ruim twee maanden voordat we thuis zouden komen, hebben we de huurder laten weten dat hij ons huis weer uit moest. Dit ging allemaal prima, want begin juni konden wij weer fijn in ons eigen huisje trekken. We zijn ontzettend blij dat we het huis hebben kunnen onderverhuren, omdat het ons heel veel kosten heeft bespaard tijdens onze reis.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.