Watervoorziening in de zelfgebouwde camper

watervoorziening in de zelfgebouwde camper

geschreven door Pim op

Met als doel om enige tijd zonder een camping te kunnen, legden we een systeem voor watervoorziening aan in de zelfgebouwde camper. Dat is redelijk simpel maar doeltreffend en bewijst dienst in Frankrijk, waar we eigenlijk geen camping meer nodig hebben.

De watertank

De belangrijkste basis voor watervoorziening in de zelfgebouwde camper is een 48 liter universele tank. Deze tank hebben we bij het ombouwen van de bestelbus naar een camper een plek gegeven onderin een kast dichtbij de schuifdeur. Zo zit de tank niet in de weg, maar is deze wel goed bereikbaar om te vullen.

Vullen doen we via de grote vuldop aan de bovenzijde van de tank, ondanks dat we een echte vulopening aan één zijde van de tank monteerde. Die vulopening kregen we niet lekvrij en moesten we daarom afsluiten. Tijdens het rijden sloeg er vaak water terug en dat liep langs de afgesloten dop uit de vulslang. In Frankrijk zijn veel gratis watervoorzieningen te vinden, waar we telkens de tank weer kunnen vullen. In Marokko kochten we regelmatig water in grote flessen om de tank bij te vullen.

Dompelpomp en kraan

We hangen een 12 volt dompelpomp in de tank, aangesloten op de accu en een kraantje. Zo’n kraantje werkt simpel: wanneer de kraan open wordt gedraaid wordt het stroomcircuit gesloten en begint de pomp water te stuwen door de aangesloten waterslang. Zo begint de kraan te lopen. De pomp krijgt de tank nooit helemaal leeg, dus er is altijd nog een restje water af te tappen als we sneller dan gedacht door ons water heen gaan. Met een volle tank kunnen we met z’n tweeën ruim een midweek drinken wat we willen en zuinig afwassen en handen wassen.

Wasbakje

Een kraan is aangesloten boven een wasbakje met afvoer. Dat wasbakje gebruiken we eigenlijk alleen bij het handen wassen en is handig als je morst bij het vullen van een beker of fles. Voor afwassen gebruiken we een handig opvouwbaar teiltje. Voor het afvoer van water en het vullen van bijvoorbeeld de afwasteil buiten de auto, hebben we een tuinslang aangesloten die we buiten de auto kunnen leggen. Zo kan het water direct weglopen of opgevangen worden. Deze aansluiting voorkomt dat we voor de afvoer van het water een permanente doorvoer moeten maken door de auto zoals veel campers dat hebben. Het maakt het ook makkelijker om direct kleine hoeveelheden te lozen. Daarbij is het wel zaak om het water niet te vervuilen, waarvoor biologisch afbreekbare zeep beschikbaar is.

Solar shower

Omdat we ook graag douchen hebben we de watervoorziening in de zelfgebouwde camper uitgebreid met een zelfgemaakte solar shower op het dak van de camper. In de zwarte buis gaat een extra hoeveelheid water, die enkel bedoeld is om mee te douchen. Dit water warmt op in de zon. Via een vuldop op een T-stuk kunnen we de buis vullen. Voor voldoende waterdruk voegen we lucht toe met een handige kleine 12 volt compressor via een ventiel op de buis. Ook hier sluiten we een tuinslang aan, met een sproeikop met knijpbediening voor het zuinig doseren van de beperkte hoeveelheid water. Het is fijn dat we daarbij niet tappen van het drinkwater.

Dankzij de steeds betere watervoorziening in de zelfgebouwde camper kunnen we steeds langer zonder camping, zeker in combinatie met de stroomvoorziening. Zo kunnen we vaker wildkamperen op mooie plekken in de natuur. Daar genieten we van met volle teugen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Tycho
    2 augustus 2020 om 09:14 uur

    Sinds de zonnecellen helemaal los met het gebruik van de stroomvoorziening. Lekker hoor.

      Pim
      3 augustus 2020 om 06:09 uur

      Ja klopt! Altijd een volle accu in de camper nodigt ook wel uit 🙂 komt goed van pas!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.