Wildkamperen in IJsland

Wildkamperen in IJsland is toegestaan op veel plekken (let op: sinds 2015 alleen voor tenten). Behalve in natuurparken, op privégrond, bij bebouwing, op plaatsen waar expliciet een verbod is aangegeven en plekken waarvoor je off-road moet, kan je eigenlijk verder overal wildkamperen in IJsland. Er is vaak keuze genoeg omdat IJsland bijzonder veel natuur heeft en niet dichtbevolkt is.

Aan het eind van elke middag proberen we op de kaart een gebied te vinden waarin kleinere wegen leiden, weg van de hoofdweg. Daaraan proberen we een nog kleinere, nog net begaanbare, weg te vinden, die ons geschikt lijkt om de auto aan te parkeren. Deze grindweg of dit spoor volgen we op zoek naar een plek om te wildkamperen in IJsland.

Wildkampeerplaatsen in IJsland

De criteria voor wildkampeerplaatsen in IJsland omvatten dat de plek uit het zicht van de toegangsweg is en de gelegenheid biedt om naast de grindweg of het spoor te parkeren, zodat we niet de weg blokkeren. Daarnaast is het fijn als er een mooi vlak, beschut en droog plekje is voor de tent. Tot slot is een beekje of rivier een pré; we kunnen dan onbezorgd water tappen en wassen. Meermaals worden we ‘s ochtends wakker met sterk veranderde weersomstandigheden. Voor ons is dit vaak de aanleiding om snel in te pakken en de grotere wegen weer op te zoeken. De weersverwachting is dus zeker iets om rekening mee te houden als je wildkamperen in de natuur in IJsland, en die kans is groot als je gaat wildkamperen in IJsland.

Wildkamperen in IJsland

Voor we gaan wildkamperen in IJsland zorgen we ook dat we genoeg voorraden hebben ingekocht om zelfvoorzienend te zijn. We kopen eten in en zorgen dat we per dag tot zo’n 5 liter water per persoon bij ons hebben. Het water gebruiken we om te drinken, koken, wassen en om af te wassen. Vaak vullen we onderweg onze watervoorraden bij uit rivieren of beekjes. Op veel plaatsen in IJsland is het (stromende) oppervlaktewater prima te drinken. Bij twijfel koken we het water. Om te koken hebben we gas bij ons. Het is niet toegestaan om open vuren te maken.

Terwijl er zo’n 20 uur per dag zonlicht is, is het zonlicht lang niet warm genoeg om een solar shower warm te krijgen. Warm water moeten we dus zelf maken door water te koken. Douchen doen we dus niet als we wildkamperen in IJsland; we wassen ons en zoeken eens in de zoveel tijd een camping op. Het vele zonlicht maakt een zaklamp of andere verlichting overbodig; het wordt niet donker. Voor de onervaren wildkampeerder maakt dit het kamperen op een onbekende en onbeschermde plek een stuk minder spannend, waardoor we ook lekker kunnen slapen.

Je thuis maken waar je je camper parkeert en afgezonderd van andere mensen midden in de natuur een nacht doorbrengen, blijft voor ons een onbetaalbare ervaring. Met wildkamperen in IJsland krijgen we dit helemaal gratis. We besparen ook kosten door niet op een camping te parkeren, waarvoor je gewoonlijk minstens zo’n €10 per persoon per nacht betaald. Geld waarvoor we weer andere leuke dingen kunnen doen. Daarom is wildkamperen voor ons een belangrijk ingrediënt voor gaaf en goedkoop reizen door IJsland.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.