Wildkamperen in IJsland is toegestaan op veel plekken (let op: sinds 2015 alleen voor tenten). Behalve in natuurparken, op privégrond, bij bebouwing, op plaatsen waar expliciet een verbod is aangegeven en plekken waarvoor je off-road moet, kan je eigenlijk verder overal wildkamperen in IJsland. Er is vaak keuze genoeg omdat IJsland bijzonder veel natuur heeft en niet dichtbevolkt is.
Aan het eind van elke middag proberen we op de kaart een gebied te vinden waarin kleinere wegen leiden, weg van de hoofdweg. Daaraan proberen we een nog kleinere, nog net begaanbare, weg te vinden, die ons geschikt lijkt om de auto aan te parkeren. Deze grindweg of dit spoor volgen we op zoek naar een plek om te wildkamperen in IJsland.
Wildkampeerplaatsen in IJsland
De criteria voor wildkampeerplaatsen in IJsland omvatten dat de plek uit het zicht van de toegangsweg is en de gelegenheid biedt om naast de grindweg of het spoor te parkeren, zodat we niet de weg blokkeren. Daarnaast is het fijn als er een mooi vlak, beschut en droog plekje is voor de tent. Tot slot is een beekje of rivier een pré; we kunnen dan onbezorgd water tappen en wassen. Meermaals worden we ‘s ochtends wakker met sterk veranderde weersomstandigheden. Voor ons is dit vaak de aanleiding om snel in te pakken en de grotere wegen weer op te zoeken. De weersverwachting is dus zeker iets om rekening mee te houden als je wildkamperen in de natuur in IJsland, en die kans is groot als je gaat wildkamperen in IJsland.
Wildkamperen in IJsland
Voor we gaan wildkamperen in IJsland zorgen we ook dat we genoeg voorraden hebben ingekocht om zelfvoorzienend te zijn. We kopen eten in en zorgen dat we per dag tot zo’n 5 liter water per persoon bij ons hebben. Het water gebruiken we om te drinken, koken, wassen en om af te wassen. Vaak vullen we onderweg onze watervoorraden bij uit rivieren of beekjes. Op veel plaatsen in IJsland is het (stromende) oppervlaktewater prima te drinken. Bij twijfel koken we het water. Om te koken hebben we gas bij ons. Het is niet toegestaan om open vuren te maken.
Terwijl er zo’n 20 uur per dag zonlicht is, is het zonlicht lang niet warm genoeg om een solar shower warm te krijgen. Warm water moeten we dus zelf maken door water te koken. Douchen doen we dus niet als we wildkamperen in IJsland; we wassen ons en zoeken eens in de zoveel tijd een camping op. Het vele zonlicht maakt een zaklamp of andere verlichting overbodig; het wordt niet donker. Voor de onervaren wildkampeerder maakt dit het kamperen op een onbekende en onbeschermde plek een stuk minder spannend, waardoor we ook lekker kunnen slapen.
Je thuis maken waar je je camper parkeert en afgezonderd van andere mensen midden in de natuur een nacht doorbrengen, blijft voor ons een onbetaalbare ervaring. Met wildkamperen in IJsland krijgen we dit helemaal gratis. We besparen ook kosten door niet op een camping te parkeren, waarvoor je gewoonlijk minstens zo’n €10 per persoon per nacht betaald. Geld waarvoor we weer andere leuke dingen kunnen doen. Daarom is wildkamperen voor ons een belangrijk ingrediënt voor gaaf en goedkoop reizen door IJsland.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten
Reacties
Beste Pim en Jiska,
Het klinkt echt super geweldig!
Ik ben helemaal verkocht.
Maar toch heb ik een paar vragen.
Hoe zijn jullie aan een auto gekomen?
En mag je ook in de auto slapen?
En kwa winkels voor eten, zijn die er genoeg om om de 3 dagen of zo eten te kunnen in slaan?
Alvast bedankt en ga zo door!!
Met vriendelijke groet,
Mathijn Schonk
Hoi Mathijn, Leuk! Wij hebben gekozen voor met de auto overvaren naar IJsland, maar je kan natuurlijk ook een auto huren bij een van de vele verhuurders. Bekijk even de regels voor wildkamperen in IJsland, die sinds 2015 zijn veranderd. Qua winkels is er ruim voldoende om mooie trips te maken naar afgelegen gebieden, als je een beetje slim inkoopt. Je vindt supermarkten in de dorpen en steden langs de ringweg, zeker wel elke drie…
Hoi Mathijn,
Leuk! Wij hebben gekozen voor met de auto overvaren naar IJsland, maar je kan natuurlijk ook een auto huren bij een van de vele verhuurders. Bekijk even de regels voor wildkamperen in IJsland, die sinds 2015 zijn veranderd. Qua winkels is er ruim voldoende om mooie trips te maken naar afgelegen gebieden, als je een beetje slim inkoopt. Je vindt supermarkten in de dorpen en steden langs de ringweg, zeker wel elke drie dagen – de één wat groter dan de ander. Alles is wat duurder dan we in Nederland gewend zijn, dat lijkt een beetje op hoe het is in Scandinavië.
Voor wanneer heb je plannen? Bedankt voor je bericht 🙂
Super bedankt voor de snelle reactie Pim!
Mijn vragen zijn beantwoord.
Wij waren aan het plannen voor dit voorjaar als we genoeg centjes hebben of eind zomer. We hebben nog niet echt een vaste tijd maar het is zeker al een lange droom van ons 🙂
En jullie website helpt er zeker bij om die droom eens werkelijkheid te maken!
Hey, ik had een vraagje. Ik vertrek met de scouts op kamp naar Ijsland en de regels vind ik enorm ingewikkeld voor het wildkamperen. Hoe kan je landeigenaars bereiken enz. Hebben jullie daar ervaring mee? Groetjed
Hi Britt, Dat wordt vast een mooie reis! Onze ervaring dateert inmiddels uit 2015, de regels zijn inderdaad aangescherpt. De allemansrechten gelden nog steeds voor tenten als een stuk land geen bezit is van een landeigenaar. Daar kom je praktisch alleen ter plekke achter als je op zoek gaat naar een plek. Als er geen huis te bekennen is en het land niet bewerkt is gaan wij er gewoonlijk vanuit dat we wel een nachtje…
Hi Britt,
Dat wordt vast een mooie reis!
Onze ervaring dateert inmiddels uit 2015, de regels zijn inderdaad aangescherpt. De allemansrechten gelden nog steeds voor tenten als een stuk land geen bezit is van een landeigenaar. Daar kom je praktisch alleen ter plekke achter als je op zoek gaat naar een plek. Als er geen huis te bekennen is en het land niet bewerkt is gaan wij er gewoonlijk vanuit dat we wel een nachtje kunnen blijven; anders horen we het wel. Is er wel een huis, dan is dat de plek om aan te kloppen en te informeren. Succes en veel plezier!
Ik heb serieuze plannen om met mijn autootje naar IJsland te gaan. Het is een Peugeot Partner (bestelwagentje), waar ik ook achterin kan slapen. Valt dat ook onder wildkamperen?
Verder zou ik graag weten met welke ferry je de overtocht maakte en hoe hoog de kosten zijn. Bij Smyril Line zie ik alleen een prijs op basis van 2 personen en ik reis alleen. Ik hoor graag van je.
Hi Auka, Mooie plannen! Als je overnacht op een plek die daar niet voor bestemd is (d.w.z. geen privé- of kampeerterrein) valt dat onder wildkamperen in IJsland. Je auto zal in deze context qua regels doorgaan voor camper. Voor wildkamperen in IJsland bestaan alleen nog uitzonderingen voor tenten. Er zijn veel prachtige campings en gemarkeerde kampeerplekken voor campers om van dit mooie land te kunnen gaan genieten! Smyril Line is de enige aanbieder van bootovertochten…
Hi Auka,
Mooie plannen! Als je overnacht op een plek die daar niet voor bestemd is (d.w.z. geen privé- of kampeerterrein) valt dat onder wildkamperen in IJsland. Je auto zal in deze context qua regels doorgaan voor camper. Voor wildkamperen in IJsland bestaan alleen nog uitzonderingen voor tenten. Er zijn veel prachtige campings en gemarkeerde kampeerplekken voor campers om van dit mooie land te kunnen gaan genieten!
Smyril Line is de enige aanbieder van bootovertochten naar IJsland. Je kan op hun site een prijs opvragen voor 1 volwassene. Met een auto van < 1.9m en 4.4m lengte zie ik dat in de zomer de kosten voor een retour bootovertocht naar IJsland ongeveer €1000 bedragen. Laat het weten als je nog vragen hebt. Groet, Pim