Wildkamperen op de Shetland eilanden

wildkamperen op de Shetland eilanden

Wildkamperen op de Shetland eilanden is, net zoals wildkamperen in Engeland en Schotland, goed te doen. We moeten wel zelf onze plekjes zoeken, want er zijn ons te weinig voorgegaan die hun overnachtingen in de populaire apps voor camperplekken hebben gedocumenteerd. Daar komen we wel uit; we vinden mooie kampeerplekken en hebben daar, zoals je kan verwachten op een eiland, vaak uitzicht over zee.

Al voordat we overvaren naar de Shetland eilanden zien we op de NKC app en de iOverlander app weinig camperplekken, maar we gaan ervan uit dat we ook op de Shetland eilanden wel onze slaapplekjes kunnen vinden. Overnachten bij vuurtorens is ook voor wildkamperen op de Shetland eilanden een handige truuk. Zo verblijven we bij de vuurtoren van Eshaness en de vuurtoren van Bressay. We hebben daar mooi uitzicht over de zee en hopen zo gelijk kans te hebben om orka’s te spotten. Het waait er wel vaak hard en we voelen ons busje ‘s nachts regelmatig heen en weer schudden door de wind.

Ook op het noordelijke eiland Unst vinden we een fijne camperplek met uitzicht op zee bij een wildrooster in Holsens Road, de weg tussen Norwick en Skaw. Vanaf hier lopen we naar het noorden, tot de noordoostpunt van de Shetland eilanden, Skaw. Langs een RAF basis uit de Tweede Wereldoorlog komen we bij een mooi verlaten strandje waar we we veel zeehonden zien in en rondom de baai. We turen weer geduldig over zee, in de hoop een orka te zien.

We slapen een aantal nachten in de haven van Hamnavoe. Vanaf hier varen we met een boot naar Foula. Dit is het meest afgelegen permanent bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk.
De haven van Hamnavoe beschikt over een openbaar toilet en een kleine shop. Elke ochtend komt de visser met een boot vol vis aan wal en de huiszeehond snoept daar dan ook lekker van mee.

Een ander fijn plekje op de Shetland eilanden vinden we op het eiland Bressay bij de parkeerplaats om over te varen naar Noss Nature Reserve. We treffen mooi weer en hebben mooi uitzicht over zee en over het bijzondere eiland Noss. De sound, een waterpassage tussen de twee eilanden, kleurt helder blauw in de ochtend en avond, als de zon lager staat. Het water is kristalhelder. Als het weer omslaat en eerst Noss en dan ook onze directe omgeving verhuld wordt in een dichte mist wordt het weer tijd om een nieuwe plek te gaan zoeken.

In de kleine haven van Grutness slapen we pal naast het vliegveld. Om er te komen, moeten we bij een stoplicht voor de landingsbaan even wachten, omdat er net een vliegtuig landt. Het is een soort spoorwegovergang, maar dan één die je volgens mij nergens anders ziet. De nacht is erg winderig, zelfs zo winderig dat Pim om 1 uur ‘s nachts de auto verplaatst naar vlak achter het toiletgebouw, zodat we iets minder last hebben van de zuidwesterstorm die over raast. We worden desondanks nog steeds heen en weer geschud in ons busje.

Kortom, wildkamperen op de Shetland eilanden is goed te doen. Je kunt eigenlijk overal staan, maar vergeet niet om wel altijd even toestemming te vragen als je op iemand zijn land wil slapen. Gelukkig zijn er genoeg publieke plekken waar je je daarover geen zorgen hoeft te maken. Het is ook handig om rekening te houden met het weer, omdat dit best heftig kan zijn op de Shetland eilanden. Daarna vooral genieten van het natuurschoon en de rust bij wildkamperen op de Shetland eilanden!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Warry van der Weg
  10 aug 2021

  Leuk verhaal. Willen juni ‘22 die kant op, met min of meer gelijke overnachtingsideeen. In welke periode precies waren jullie daar? Wij nemen tent mee en vraag me af of wind/storm mss niet te heftig zijn. Thnx voor je antwood. Grtz, Warry

   11 aug 2021

   Hoi Warry, wat leuk dat jullie naar de Shetland eilanden gaan. Wij vonden het er echt mooi! We waren er van half augustus tot eind augustus 2019. Zoals je zelf al zegt, kan het er inderdaad hard waaien/stormen, maar met een goeie tent moet dat vast lukken! En anders is een hotel of B&B misschien ook nog een optie voor een nacht. Het is zeker de moeite waard om de eilanden te bezoeken. Veel plezier…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.