Zelf met de auto in Marokko rijden

geschreven door Pim op

Zelf met de auto in Marokko rijden is goed te doen, al werkt deelnemen aan het verkeer in Marokko soms wel wat anders dan in Europa of Nederland. Er zijn goede wegen in Marokko te vinden, vergelijkbare verkeersregels en je mag met je Nederlandse rijbewijs de weg op. Zelf autorijden in Marokko is een aanrader, want het geeft je vrijheid om dit mooie land op je eigen tempo te ontdekken!

Zelf met de auto in Marokko

Om zelf met de auto in Marokko te komen, moet je overvaren naar Marokko. Na overvaren naar Marokko met de auto, krijg je bij de douane een tijdelijk invoerbewijs van de auto, een ‘carte grise’. Deze moet je goed bewaren om te laten zien bij controles en bij vertrek uit Marokko met de auto. Verder is met de auto in Marokko rijden vergelijkbaar met Europa. Er zijn goede wegen, maar ook hele slechte. Je kan met elke auto het land rond, maar niet over alle wegen. Het verkeer in Marokko is soms wat chaotischer, maar het is goed mogelijk om er schadevrij deel aan te nemen. Zelf met de auto in Marokko rijden brengt je in de gelegenheid om dit mooie land op eigen houtje te ontdekken. Dat is een aanrader!

Veilig rijden in Marokko

Veilig zelf met de auto in Marokko rijden doe je door bij voorkeur overdag te rijden. Snelwegen en grote wegen tussen steden zijn vaak ook veiliger, omdat ze goed onderhouden worden. Op afgelegen plekken zijn de wegen slecht verlicht en slechter onderhouden. Overdag zie je beter en tijdig de kuilen die soms in de weg zitten, al wordt hiervoor meestal ook met borden gewaarschuwd. Wij hebben, na duizenden kilometers zelf rijden in Marokko, weinig ongelukken gezien, maar ongelukken schijnen hier wel vaker voor te komen. Onze ervaring is, dat het helpt om rustig aan te doen in het verkeer in Marokko. Snel genoeg ontdek je een soort flow waarin je soepel meegaat in de rijstijl van de Marokkanen.

Verkeersregels in Marokko

De rijstijl van de Marokkanen omvat ook wat meer vrijheid in het volgen van de regels dan we in Europa gewend zijn. Dat vereist wat meer anticiperen. Gun jezelf niet teveel tijd voor verbazing als een paard en wagen de rotonde in tegengestelde richting nemen, omdat dat sneller is. En houd wat afstand zodat je voorligger zonder problemen zijn auto met 10 man in de laadbak zomaar op de weg kan stilzetten om er iemand uit te laten. Verbaas je ook niet als iemand langs de snelweg wandelt, of zelfs oversteekt. Maar vergis je niet dat verkeersregels gewoon moeten worden nageleefd. Een doorgetrokken streep betekent precies hetzelfde in Marokko, ook al lijken de meeste Marokkanen er weinig boodschap aan te hebben.

Boete in Marokko

Waar de politie controleert kunnen dan ook druk boetes worden uitgeschreven. En er wordt behoorlijk veel gecontroleerd. Vaak zijn er voor en na dorpen een soort checkpoints, waar vrachtwagens en volgeladen busjes kunnen worden gecontroleerd, en ook vaak een agent met een radarpistool staat opgesteld. Het loont om je snelheid ruim voor een dorp al wat te temperen, onder de 80 en richting de 60 die even voor het dorp verplicht is. Toch krijgen wij meer dan eens een boete in Marokko. Die zijn gelukkig goed betaalbaar, maar dat moet wel direct in cash. Voor inhalen over een doorgetrokken streep (samen met een voorligger): 400 dirham (€37), een snelheidsovertreding (67 waar we 60 mochten): 150 dirham (€14). We komen weg met een passagier die zijn gordel niet droeg; buiten de bebouwde kom is dat ook achterin verplicht.

Voor je vertrekt

Naar Marokko met de auto betekent een lange reis. Met een auto vol bagage en personen vraag je op zo’n afstand wat van het voertuig. Het komt veel voor dat mensen pech onderweg krijgen. Het laatste wat je wilt is stil komen te staan langs de weg.

Met de goedkope pechservice van Wegenwacht® van ANWB kan je prettig worden geholpen bij pech onderweg. Met ANWB Wegenwacht Europa Plus kan je zelfs geholpen worden in Marokko.

Bespaar eenvoudig zorgen en kosten van Nederland naar Marokko met de auto!

Een goed alternatief voor openbaar vervoer

Goede treinen rijden in het westen van het land tussen de grote steden. Bussen rijden door het hele land over lange en langdurige trajecten. Grand taxi’s dekken de gebieden die anders niet bereikt kunnen worden, als je niet zelf met de auto in Marokko rijdt. Zelf met de auto in Marokko rijden maakt het een stuk makkelijker om te gaan en staan waar je wilt. En vaak ook snel goedkoper, omdat brandstof en ook huurauto’s behoorlijk goedkoop zijn. Zeker als je de kosten deelt met passagiers. Delen is ook handig, omdat de afstanden in Marokko behoorlijk kunnen zijn. Je kan dan om en om rijden. Omdat Google Maps nog steeds geen routebegeleiding geeft voor onderweg, is het, als je zelf met de auto in Marokko reist, ook handig om iemand bij je te hebben die je helpt bij het navigeren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.