Zelf op de Marokkaanse markt eten kopen

geschreven door Pim op

Zelf op de Marokkaanse markt eten kopen is makkelijk, leuk en goedkoop. Je vindt op de Marokkaanse markt de ingrediënten die aan de basis staan voor lekker eten in Marokko. Op veel plekken staan in de loop van de dag de tagines al te pruttelen voor het avondeten, op kolenvuurtjes, gevuld met verse groenten en vlees en heerlijke kruiden van de Marokkaanse markt. Die ingrediënten en de rest van het beste van de markt kan je ook bereiden door zelf op de Marokkaanse markt eten te kopen en te koken.

Zelf op de Marokkaanse markt eten kopen begint met kruiden kopen. Aan de basis van een lekkere tagine staan kruiden. De beste kruiden zijn voor je gemak al samengevoegd in Ras el hanout, een kruidenmix waarvan de naam vertaald “het beste van de markt” betekent. De inhoud en smaak kunnen telkens verschillen, afhankelijk van de voorraad van de verkoper. Bij een goede verkoper kan je direct een beetje proeven en eventueel nog andere smaakmakers bijkopen.

Vegetarische tagine in Marokko

In veel tagines zitten aardappels en groenten. Ze worden goed gaargekookt in hun eigen vocht door de tagine uren op het vuur te zetten. De kokende dampen slaan tegen het deksel van de tagine en lopen dan terug naar de bodem, waar een heerlijke soep ontstaat die alle andere ingrediënten weer smaak geeft. Ook op de markt zijn tagines te koop, zowel voor eigen gebruik als voorbereid met een maaltijd. Natuurlijk kan je zelf bij gebrek aan een tagine eventueel ook een gewone grote pan gebruiken. Met zelf eten kopen op de Marokkaanse markt krijg je de groenten het goedkoopste, vaak voor minder dan een euro per kilo. Het komt me bekend voor; de Haagse markt, waar we normaal zelf eten kopen, lijkt erg op de Marokkaanse markt.

Marokkaanse tagine met vis of vlees

Vervolgens kan je overwegen vis toe te voegen. Zeker aan de kust, bijvoorbeeld in Taghazout of Agadir, is lekkere verse vis verkrijgbaar. De vissers varen vroeg uit en brengen de vangst van de dag dan terug voor consumptie. Bij de vismarkt kopen we ‘s ochtends tonijn die net uit de zee komt. De verkoper fileert de vis vakkundig en we krijgen er gratis wat sardientjes bij. Met een zak vol vis keren we terug naar de keuken.

Alternatief kan vlees worden toegevoegd. In Marokko is veel kip en rundvlees verkrijgbaar, maar ook vlees van geiten en schapen. Grote stukken vlees hangen te wachten aan vleeshaken voor de winkel. Bij de poelier zitten levende kippen in een hok naast de werkbank van de slager. Het is natuurlijk een beetje oppassen, omdat het vlees niet of slecht gekoeld wordt. De bereidingswijze van urenlang garen in heet water is daarom erg geschikt.

De ingrediënten heb je op de Marokkaanse markt allemaal kunnen zien voor het samenkomt in een heerlijke maaltijd, die je dus ook voor weinig geld voor je kan laten bereiden. Tagines proberen in Marokko is dan ook een goede inspiratiebron voor zelf Marokkaans koken. Heb je genoeg inspiratie opgedaan dan kan je zelf op de Marokkaanse markt eten kopen.

Eet smakelijk!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.