Zelf sneeuwscooters huren in Lapland

geschreven door Pim op

Via Ounasloma horen we van een garage die sneeuwscooters verhuurt in Hetta. We maken tijdig een reservering voor 3 sneeuwscooters met helmen, die we met twee personen per scooter zullen berijden. We kiezen voor een huurperiode van 4 uur, tussen 11 en 3, die samenvalt met het daglicht, dat maar kort duurt binnen de Poolcirkel. Dat is ook lang zat bij -25°C, ondanks de goede winteruitrusting die we hebben. Zonder benzine (98 ongelood) kost dit € 100,- per sneeuwscooter.

Met de sneeuwscooter naar een kota bij Hetta

Vooraf stippelen we op de kaart en GPS (denk aan reservebatterijen) een route uit. Ondanks het bereik van de sneeuwscooters, van zo’n 500 kilometer, en de snelheid, die praktisch zo hoog wordt als je durft, zetten we bescheiden in met een route van zo’n 20 kilometer. De sneeuwscooterroute leidt door Hetta langs Ounasloma tot op het meer Ounasjärvi, dan ten oosten van het dorp langs Jyppyra naar het noorden, tot een kota in de wildernis. Een route door wonderlijke besneeuwde natuur met prachtige uitzichten over de Finse tundra. Gaandeweg kleurt de lucht tot een intens parelmoer.

Ook de kota, de Sissanki wilderness hut, bespreken we vooraf. Sinds enkele jaren is het mogelijk om deze kota voor een deel van de dag te huren. Dat doen we via de toeristeninformatie in Hetta voor € 18,-. We krijgen de sleutel mee. Net als bij andere kota’s mogen we rekenen op een houtvoorraad en toilet ter plaatse, in losstaande houten hutjes.

We vinden de hut zonder moeite in het besneeuwde landschap, met behulp van de GPS. Het slot krijgen we met vereende krachten open, door de sleutel te draaien terwijl we de deur goed in het slot duwen. Binnen genieten we van de warmte van een vuur dat we aanleggen, waarboven we worstjes en tosti’s bakken voor lunch met een kop thee.

Sneeuwscootertocht zonder gids in Lapland

Voor de terugweg besluiten we een spoor te kiezen dat vanaf de Sissanki hut naar het zuiden richting het dorp leidt, en ook terugkomt op de GPS en kaart. Dit pad leidt over de flank van een heuvel en geeft zo mogelijk nog mooier uitzicht. Het is wellicht de combinatie van dat uitzicht naar rechts, dat om aandacht vraagt, en de helling die in die richting afloopt, die ertoe leidt dat we moeite hebben om de sneeuwscooters op het hardere spoor te houden. Zelf sneeuwscooters huren in Lapland is leuk, maar onze beperkte ervaring met sneeuwscooter rijden wordt op de proef gesteld. Eén voor één glijden we van het pad af. Zo belandt één scooter op de zijkant in de zachte poedersneeuw.

Met vereende krachten herstellen we de situatie door de scooter te kantelen, deels uit te graven, te slepen, meermaals opnieuw vast te rijden en uiteindelijk met wat nieuw geleerde stuurmanskunst te keren. Een klein uur verder kunnen we het pad verder volgen om erachter te komen dat het al snel afwijkt van de route die we voor ogen hadden op de kaart en GPS. De Finnen met hun ervaring met sneeuwscooters kiezen blijkbaar met hetzelfde gemak hun eigen weg. Iets om te onthouden als je kiest voor zelf sneeuwscooters huren in Lapland. We volgen dan maar het gebaande pad. Gelukkig leidt dit uiteindelijk toch ook terug naar het dorp, waar we moe maar voldaan het avontuur afsluiten en alle scooters weer heel inleveren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Diny de Haan
  12 jan 2023

  Wij gaan 12 februari naar ruka kan ik daar voor een week een scooter huren?

  Diny de Haan
  12 jan 2023

  Goedemiddag, ik wil graag de prijs van een week huur van de scooter?

   Pim
   12 jan 2023

   Hi Diny,
   Daarvoor kan je het beste even op bovengenoemde websites kijken! Succes!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.