Zomer in IJsland

geschreven door Pim op

Het is Nederlanders eigen om het weer kritisch te beschouwen. Deze kunst vergeten we niet tijdens onze reis door IJsland. Want ondanks de onterecht overdreven benaming voor dit toch vooral groene land, vallen er best kanttekeningen te plaatsen bij de definitie van zomer die de inwoners hanteren.

Met 18°C treffen we het in Reykjavik, waar we één van de eerste dagen in IJsland zijn. Voor ons is dit weer dan nog een vanzelfsprekendheid. De IJslanders genieten overduidelijk alsof dat niet zo is. Terrassen zitten vol, in parkjes liggen mensen in de zon; elke zonnestraal moet worden gevangen.

Twee dagen later is het kwik weer genormaliseerd tot een temperatuur van rond de 10°C. Aan de lage kant van het gewoonlijk gemiddelde en beslist niet warm voor een kampeervakantie. We slapen in thermokleding in onze slaapzakken en bij de eerste toeristische shop in de Golden Circle staan we wollen sokken uit te zoeken.

De windkracht neemt toe en het kwik daalt verder naarmate we verder naar het noordoosten van IJsland rijden. Met 3°C kruipen we een tentje in, dat we al jaren gebruiken in de Hollandse zomers. Durf over die zomers nu nog maar eens over te klagen, rillend in de slaapzak. We krijgen bijna medelijden met de IJslanders, maar eerst met onszelf.

Prachtig als IJsland is, geeft de vaak gure natuur toch de perfecte oplossing voor de beslist koude zomer in IJsland die wij meemaken. Op allerlei plaatsen kunnen we ons warmen in heerlijke hot springs. Er gaat na een paar koude dagen niks boven warm worden tot in je botten. Genieten!

Er volgen weer een paar superzonnige dagen. Nog steeds geen hittegolf, maar genieten doen we zeker. Badend in het zonlicht is elk uitzicht nóg mooier, zeker op Hornstrandir, waar we, met het beste weer, heerlijk wandelen. Tot het weer omslaat. Doorweekt en koud laten we ons ontvangen in een guesthouse.

De bewoners kennen het klappen van de zweep; in het uiterste noordwesten van IJsland is het land alleen fatsoenlijk leefbaar in de lente en zomer. Met 2°C is het hier deze zomer voor hun begrippen ‘typical seven blanket sleeping weather’. Ons respect hebben ze zeker, als we bij beter weer verder reizen.

IJsland doet toch wel een beetje haar naam eer aan. Klagen kunnen we als Nederlanders in ieder geval niet. Oók niet in IJsland, want dit bizar mooie land vergoed het doorstaan van een beetje kou dubbel en dwars. Houd bij het inpakken voor IJsland rekening met de koudere dagen. Al is de gemiddelde temperatuur in de zomer in IJsland zo’n 10-15°C, door uitschieters kan het wel eens warmer en zeker ook wel eens kouder zijn! Hoe koud het ook wordt in de zomer in IJsland, een bikini of zwembroek moet ook in de backpack, om lekker op te warmen in de vele hot springs.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.