Zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper

geschreven door Pim op

Om op reis naar Marokko ook onderweg te kunnen werken, verdiepten we ons in de montage van een zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper. Met het paneel en een extra accu zijn we minder afhankelijk van campings en kunnen we dus beter doen wat we willen!

Wildkamperen in Marokko is bijvoorbeeld wat we willen. Ook onderweg naar Marokko moet ik wildkamperen in Frankrijk, alle campings zijn nog dicht. Zo krijg ik de smaak te pakken om ook te wildkamperen in Spanje. Ondertussen moet er wel worden gewerkt. En dat blijkt geen probleem dankzij het zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper.

Met elektrotechnisch advies van vrienden stel ik een stroomschema op waarmee een extra accu kan worden bijgezet, en een zonnepaneel in de bagagebak op de T3 camper kan worden gemonteerd. Zo ontwerp ik een 12 volt circuit waarmee ik altijd mijn MacBook en telefoon kan opladen als de camper stilstaat, waar we ook zijn.

Een geschikt zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper moet vooral voldoen aan de afmetingen van die bak (de onze: 1170x450x70mm). Bij Conrad vind ik een passend zonnepaneel om op de T3 camper te monteren; het Sunset monokristallijn zonnepaneel past en is betaalbaar (duurder alternatief kan de Blackline zijn). De beperkte afmetingen beperken wel de opbrengst van het paneel, maar de 50Wp is mooi meegenomen.

We monteren het zonnepaneel in de bagagebak op de T3 camper op een DIY frame dat uiteindelijk eenvoudig is. Met U-profielen van drie formaten (Hornbach), die zo in elkaar kunnen vallen, maken we een kantelbare opbouw dat we vastmaken aan de polyester bak, die we daarvoor van het dak afhalen. Tot slot improviseren we een borgschroef die verzekert dat het paneel plat blijft als we rijden.

Een laadregelaar (Steca Solsum 10.10 F) verzorgt een geschikt voltage naar de accu (DYNAC AGM 130 Ah) en daarvan naar de stroomverbruikers, die kunnen worden aangesloten op een mooie 12 volt inbouw met 2 USB aansluitingen. De accu is te groot om te passen in de daarvoor bestemde accubak onder de voorstoel; hij past wel mooi onder het keukentje.

Voor de volledigheid zekeren we de plusdraad van het zonnepaneel af met een 5A zekering en de massa van de accu naar de laadregelaar zowel als die van de laadregelaar naar de inbouw voor de stroomverbruikers af met 10A zekering in een handig zekeringenkastje. Ook monteren we een acculader (Ctek MXS 10.0) die de accu kan bijladen en ‘aftoppen’ als we de camper aansluiten op de 220 volt aansluiting bij een camping. Dit wordt aangeraden omdat de accu een vrij grote capaciteit heeft, dat het paneel alleen mogelijk moeilijk goed vol kan laden.

In meer dan 3 weken in Marokko raakt de acculader maar één keer leeg, door de koelbox op een warme dag langdurig aan te sluiten. Telefoons en laptops laden we regelmatig op en dan laadt het paneel de accu netjes weer bij. Het paneel geeft veel opbrengst omdat het zonnetje lekker schijnt en we de zon vangen als we stilstaan, maar ook als we rijden. Plat ligt het zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper mooi uit het zicht. Toch staat het paneel vinden wij, gekanteld voor het open hefdak het best!

Kosten zonnepaneel T3

Vink hieronder af bij het inpakken

Zonnepaneel Volkswagen T3 € 209,- Laadregelaar € 40,-
Accu € 308,- 12v inbouw € 17,95
Montagemateriaal

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.