Zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper

Zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper

geschreven door Pim op

Om op reis naar Marokko ook onderweg te kunnen werken, verdiepten we ons in de montage van een zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper. Met het paneel en een extra accu zijn we minder afhankelijk van campings en kunnen we dus beter doen wat we willen!

Wildkamperen in Marokko is bijvoorbeeld wat we willen. Ook onderweg naar Marokko moet ik wildkamperen in Frankrijk, alle campings zijn nog dicht. Zo krijg ik de smaak te pakken om ook te wildkamperen in Spanje. Ondertussen moet er wel worden gewerkt. En dat blijkt geen probleem dankzij het zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper.

Met elektrotechnisch advies van vrienden stel ik een stroomschema op waarmee een extra accu kan worden bijgezet, en een zonnepaneel in de bagagebak op de T3 camper kan worden gemonteerd. Zo ontwerp ik een 12 volt circuit waarmee ik altijd mijn MacBook en telefoon kan opladen als de camper stilstaat, waar we ook zijn.

Een geschikt zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper moet vooral voldoen aan de afmetingen van die bak (de onze: 1170x450x70mm). Bij Conrad vind ik een passend zonnepaneel om op de T3 camper te monteren; het Sunset monokristallijn zonnepaneel past en is betaalbaar (duurder alternatief kan de Blackline zijn). De beperkte afmetingen beperken wel de opbrengst van het paneel, maar de 50Wp is mooi meegenomen.

We monteren het zonnepaneel in de bagagebak op de T3 camper op een DIY frame dat uiteindelijk eenvoudig is. Met U-profielen van drie formaten (Hornbach), die zo in elkaar kunnen vallen, maken we een kantelbare opbouw dat we vastmaken aan de polyester bak, die we daarvoor van het dak afhalen. Tot slot improviseren we een borgschroef die verzekert dat het paneel plat blijft als we rijden.

Een laadregelaar (Steca Solsum 10.10 F) verzorgt een geschikt voltage naar de accu (DYNAC AGM 130 Ah) en daarvan naar de stroomverbruikers, die kunnen worden aangesloten op een mooie 12 volt inbouw met 2 USB aansluitingen. De accu is te groot om te passen in de daarvoor bestemde accubak onder de voorstoel; hij past wel mooi onder het keukentje.

Voor de volledigheid zekeren we de plusdraad van het zonnepaneel af met een 5A zekering en de massa van de accu naar de laadregelaar zowel als die van de laadregelaar naar de inbouw voor de stroomverbruikers af met 10A zekering in een handig zekeringenkastje. Ook monteren we een acculader (Ctek MXS 10.0) die de accu kan bijladen en ‘aftoppen’ als we de camper aansluiten op de 220 volt aansluiting bij een camping. Dit wordt aangeraden omdat de accu een vrij grote capaciteit heeft, dat het paneel alleen mogelijk moeilijk goed vol kan laden.

In meer dan 3 weken in Marokko raakt de acculader maar één keer leeg, door de koelbox op een warme dag langdurig aan te sluiten. Telefoons en laptops laden we regelmatig op en dan laadt het paneel de accu netjes weer bij. Het paneel geeft veel opbrengst omdat het zonnetje lekker schijnt en we de zon vangen als we stilstaan, maar ook als we rijden. Plat ligt het zonnepaneel in de bagagebak op de Volkswagen T3 camper mooi uit het zicht. Toch staat het paneel vinden wij, gekanteld voor het open hefdak het best!

Kosten zonnepaneel T3

Vink hieronder af bij het inpakken

Zonnepaneel Volkswagen T3 € 209,- Laadregelaar € 40,-
Accu € 308,- 12v inbouw € 17,95
Montagemateriaal

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Marco Martini
  27 maart 2017 om 08:35 uur

  Hartstikke bedankt Pim, dit ga ik zeker gebruiken.
  Groeten en nog een mooie verdere reis.
  Marco (@debusette)

   Pim
   27 maart 2017 om 21:08 uur

   Graag gedaan! Veel succes. We horen het wel als er nog vragen opkomen.

  Thomas van der Schoor
  27 maart 2017 om 10:58 uur

  Vet dit.

  Robin
  27 maart 2017 om 18:53 uur

  Gaaf hoor Pim!

   Pim
   27 maart 2017 om 21:07 uur

   Mooi hè :). Thanks!

  27 maart 2017 om 20:11 uur

  erg netjes gedaan!

   Pim
   27 maart 2017 om 21:07 uur

   Bedankt! Hier en daar nog wel wat afwerking nodig, maar grotendeels af 🙂

  Els van Geel
  6 januari 2019 om 08:51 uur

  Lijkt mij geweldig.wij zijn ook in het gelukkige bezit van een t3 joker 1986 en denken er ook aan om een zonnepaneel aan te schaffen….

  Lees meer
   Pim
   7 januari 2019 om 09:49 uur

   Hoi Els, Leuk! Echt een mooie toevoeging voor een T3! Ik heb een afvinklijstje toegevoegd voor de producten voor een zonnepaneel op een Volkswagen T3…

   Lees meer
  Frank
  16 juni 2019 om 21:55 uur

  Ha Pim kwam je site tegen opzoek naar een oplossing voor zonnepaneel op onze T3 in bagagebak. Heb je ook een omvormer gemonteerd voor 12V…

  Lees meer
   Pim
   17 juni 2019 om 07:18 uur

   Hoi Frank, hierbij zit geen omvormer, maar die kan er natuurlijk wel bij. 220V gebruikten we van camping, waar dan ook de acculader van werkte….

   Lees meer
  Tammo edens
  19 juni 2022 om 14:49 uur

  Hai Pim , Ik vandaag met belangstelling jullie site gelezen. Heel leuk. Wij zijn ook in het bezit van een T3 ( 1988) en oriënteer…

  Lees meer
   Pim
   19 juni 2022 om 15:13 uur

   Hi Tammo, Leuk dat je bezig bent met een zonnepaneel op je T3 camper! Ik heb geen uitgetekend stroomschema in m’n archief. Misschien laat de…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.