Zonnepaneel op de Toyota HiAce

geschreven door Pim op

We hebben dankzij een zonnepaneel op de Toyota HiAce praktisch eindeloos stroom. De stroom gebruiken we om onze apparaten op te laden, van telefoons tot een elektrische fiets. Al maanden kunnen we zo zonder externe stroom wonen in een klein campertje.

Op het dak van de Toyota HiAce hebben we een imperiaal. Daarop past gemakkelijk een groot zonnepaneel. We kiezen voor een heel gewoon ‘huis-en-tuin’ paneel, dat groot is, veel opbrengst geeft en vooral weinig kost. We kiezen voor een 300 Wp Monokristallijn all black zonnepaneel en bevestigen dat op het dak. Twee kabels moeten doorgevoerd worden naar binnen, daarvoor komen er twee gaten in het dak, die we waterdicht maken met kabeldoorvoering.

In de auto bevestigen we een laadregelaar, die de stroom uit het paneel afstemt op de accu. Afhankelijk van je accu heb je een bepaalde laadregelaar nodig. Een MPPT regelaar kan onze accu voeden en ontladen zonder deze te beschadigen. Voor de veiligheid lopen alle stroomverbindingen ook door zekeringen, die we netjes monteren in een zekeringenkastje.

Lithium vs. AGM accu

Er is veel geschreven over de vergelijking tussen Lithium en AGM. De prijs voor Lithium is hoger, maar daarvoor krijg je efficiëntie, duurzaamheid en praktische voordelen zoals kleinere omvang en minder gewicht terug. Wij zien het zo: een grote zware AGM accu die je het beste niet te ver kunt ontladen, neemt onnodig veel ruimte in en is minder praktisch in het gebruik. We schatten in dat de Lithium accu zomaar 10 jaar mee kan gaan, en dat je in die tijd misschien wel 3 AGM accu’s verslijt. De prijzen komen dan bij elkaar in de buurt en we zijn het milieu minder tot last. De LifePO4 met BMS is bovendien veiliger in het gebruik.

De stroom die de accu in en uit gaat, kunnen we monitoren met de laadregelaar, maar ook met een app die bij de accu hoort, die via Bluetooth verbinding kan maken met het BMS (Battery Management System). Het leert ons al snel dat we de 200Ah accu op een gewone dag hooguit 10% leeg krijgen, omdat het paneel tegelijkertijd bijlaadt. Voor de zekerheid en het gemak bij stalling monteren we toch ook een acculader die geschikt is voor LiFePo4 accu’s. Die zit ingeplugd om direct een laadprogramma te beginnen als we aansluiten op externe stroom. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Telefoons opladen, led lampjes branden en een zaklamp opladen gaat allemaal voortreffelijk en zonder zorgen.

Om stroom te gebruiken met apparaten die geen 12V voeding hebben, hebben we een omvormer gemonteerd. Die kan 220-230V leveren tot een maximum van 600W. We houden daarom in de gaten welke stroomverbruikers we hierop tegelijkertijd aansluiten. De omvormer is handig voor het opladen van een laptop of zelfs de batterij van een elektrische fiets. Voor het opladen van de fiets kiezen we bij voorkeur wel een zonnige dag uit. Ook dan wordt de accu nauwelijks belast, omdat het zonnepaneel bijna genoeg geeft voor het laadproces van de fietsaccu.

Het hele systeem werkt vlekkeloos en geeft ons vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Stroom op campings hoeven we niet te gebruiken en dat scheelt dagelijks een beetje geld. Daar staat natuurlijk de investering in het geheel tegenover, maar die vinden wij het meer dan waard en halen we er met eindeloos reizen vroeg of laat uit! 🙂

Checklist materialen zonnepaneel

Vink hieronder af bij het kopen

Kabeldoorvoering MPPT regelaar
Accu
Zekeringenkastje Omvormer

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.