Dongs en dollars – zuinig met verschillende valuta

geschreven door Pim op

Als het op zuinig reizen aankomt, blijkt een grensovergang een gevaar met zich mee te brengen dat we niet hadden voorzien. Terwijl we in Vietnam tienduizenden (dongs) neerleggen voor een eenvoudige aankoop, zijn dat in Cambodja maar enkele (dollars). Alles lijkt dan goedkoop. We moeten even opletten, willen we zuinig zijn met verschillende valuta.

Om te beginnen houden we ons in. Probeer de eerste week niet te gek te maken. Hiermee voorkom je verrassingen en krijg je een nog beter beeld van het prijsverschil in het nieuwe land. Pin een handig bedrag, bijvoorbeeld zo’n beetje een weekbudget en hou het in de gaten. Het geeft natuurlijk niks als blijkt dat het snel op gaat, dat is dan alleen maar goed om die eerste week te ontdekken, zo kan je juist besluiten wat je met de rest van je tijd en je geld in dit land gaat doen!

Om een idee te krijgen van het prijsverschil letten we even goed op in de (super)markt, bij het eten en het overnachten. We vormen een algemeen beeld van de prijzen van allerlei dingen. Kosten van eten en slapen zijn wat concretere categorieën om binnen te vergelijken. Wat kost een overnachting? Is dat 10 of 10000? Snel genoeg merk je dat je went aan de nieuwe valuta; vergeleken met 10000 klinkt die kamer voor 10 sowieso goedkoop – vergeleken met een andere kamer voor 6, die minstens zo goed is, heeft het dus wel nut om even verder te kijken. Onthoud een aantal vergelijkbare prijzen, zo vorm je een indruk van het prijsverschil tussen de twee landen.

Los van het prijspeil van een land, is het handig om te weten wat een munteenheid voorstelt ten opzichte van de munt die je van je rekening haalt. Voor ons zijn dat euro’s. Het is handig om een sommetje te kennen die je in staat stelt om snel in te schatten hoeveel een bepaald bedrag in de nieuwe valuta voorstelt in je eigen valuta. Dat hoeft niet heel precies een bedrag in euro’s te zijn, maar moet wel een beetje een idee geven. Wij vonden omrekenen naar euro’s al snel onhandig, omdat niemand verder in euro’s rekent in Azië. In dollars juist wel, zeker in Cambodja waar Amerikaanse dollars uit de pinautomaten komen, maar ook in Vietnam. Voor het gemak rekenden we in dollars en vergaten daarbij eigenlijk dat een dollar maar € 0,80 is. Dat is dan achteraf altijd een weer een meevaller!

Onze ervaring is, dat je binnen een week omgeschakeld bent en de nieuwe valuta weer zo normaal aanvoelt als een euro in Nederland. Je krijgt snel een beeld van wat je moet of kan uitgeven om te doen wat je wilt doen in het nieuwe land. Snel genoeg om te vermijden dat je uit voorzichtigheid in een soort gierige bui schiet, of in optimisme meer uitgeeft dan je zou willen. Net zo snel vergeten we hoe het ook alweer met de valuta in het vorige land zat. Wil je de kosten van je reis door verschillende landen bijhouden, dan is het dus handig om daarbij de wisselkoers mee te nemen. Zo zijn we zuinig met verschillende valuta.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.