Zwerven door Europa

zwerven door Europa

geschreven door Pim op

We schreven al eens over het verschil tussen vakantie en reizen. Op vakantie ga je voor een tijdje, om je te vermaken met leuke activiteiten die je thuis niet hebt. Reizen langer, minder intensief en meer om je te verwonderen. Om langzaam op te gaan in iets anders en te ervaren wat dat met je doet. Jezelf te leren kennen, zo je wilt. Zwerven, leer ik, is eindeloos reizen. Zwerven door Europa, voor nu. Overal en nergens, zonder het einddoel te kennen. Zonder een einddoel te hébben, zelfs – vatten Acda en de Munnik het mooi samen.

Het is misschien een beetje Jack Kerouac’s On The Road, maar dan nu op z’n Europees. We rijden in ons campertje dwars door Europa, zonder iets te hebben geboekt. Deden we eerder ook al. De highlights uit de Lonely Planet blijven ons onbekend. Niet geleid door een bucket list, maar simpelweg met een blik op de horizon, enthousiast om te zien wat er telkens achter ligt en terend op de energie van alles wat passeert en goed voelt. Naar de Noordkaap, de Lofoten en Agadir. Door Frankrijk, rond IJsland.

Dat we zwerven door Europa herken ik nu we steeds thuiskomen, en dan maar weer eens gaan. We zwerven rond Engeland en komen thuis tussen iedereen die daar druk doelen nastreeft. We reizen door Frankrijk en Spanje, met mensen die er even tussenuit zijn en samen mooie dingen willen zien. We rijden Portugal in en ik reis weer eens terug naar Nederland, voor een bruiloft, een paar dagen. Veel vrolijke mensen.

De dag erna zit ik in een auto naar Zuid-Frankrijk. Twee dagen later weer, sjok ik in een lichte miezer door Porto, met de grootste zak patat die ik ooit kocht voor €2,-. Voor het station gaat een vrouw schreeuwend een man te lijf met haar paraplu. Ik reis met de trein door naar Lissabon. Waar Jiska en de camper zijn.

Zwerven heeft misschien een negatieve connotatie. Van een arm bestaan, zonder toegevoegde waarde. Een zwerver is al snel een sloeber of zelfs een bedelaar. Wij zwerven onafhankelijk van mensen. Niet in overdaad en zeker niet met het hoge comfortniveau wat we in Nederland gewend zijn, maar goed genoeg voor ons. We doen wat we willen en kijken nog eens goed wat ons blij maakt. Het nut kunnen we dan soms even heerlijk achter ons laten.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Marian Rehling
    14 nov 2019

    Mooi beschreven, Pim!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.